Internationale Archieven dag op 9 juni

0
07-06-2013
  • universele verklaring over archieven
  • ICA
  • archivarissen
  • Archievendag
  • archieven


Op zondag 9 juni 2013 is het International Archives Day. Wereldwijd wordt er aandacht gevraagd voor het belang van archieven. Archivarissen ondertekenen in de dagen voorafgaand aan 9 juni de Universele Verklaring over Archieven.

Archieven vormen het geheugen van de samenleving. Zonder archieven kan de rechtstaat niet bestaan. Gemeenteraden en de Tweede Kamer kunnen hun werk alleen maar doen als zij bestuurders kunnen controleren. Dat kan niet zonder betrouwbare archieven. Ook voor historisch onderzoek zijn archieven onmisbaar. Steeds meer Nederlanders doen met plezier onderzoek naar het verleden van hun familie, huis, straat of stad.

Gezond geheugen
Een goed geheugen is een groot goed. Dat geldt niet alleen voor mensen, maar ook voor gemeenschappen. Gaten in ons collectieve geheugen kunnen makkelijk ontstaan omdat het moeilijk en kostbaar is om digitale informatie goed te bewaren. De Nederlandse archivarissen werken aan oplossingen en hulpmiddelen om het geheugen van Nederland gezond te houden.

Schatkamer en snoepwinkel
Archieven bewaren puur om het bewaren, heeft geen zin. De Nederlandse archieven zijn er om in te grasduinen, onderzoek te doen, te snuffelen en te graven, om van te leren en te genieten. Archieven bieden voor elk wat wils. Steeds meer informatie uit en over archieven is beschikbaar op internet en bovendien steeds makkelijker doorzoekbaar. Zo komt het verleden voor iedereen binnen handbereik.
Ook Regionaal Archief Tilburg werkt dagelijks aan het gezond houden van het geheugen van Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Dongen, Drimmelen, Geertruidenberg, Gilze en Rijen, Goirle, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk, Oosterhout, Tilburg en Waterschap de Dongestroom. Digitaal en in de studiezaal kunt u hiervan gebruik maken.
 

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag