Vijf generaties in leven in de negentiende eeuw

0
27-10-2012
  • stamboomonderzoek
  • burgerlijke stand
  • vijf generaties
  • Tilburg
  • Stalpers
Toen ik geboren werd, waren er nog twee grootouders en een overgrootvader van mij in leven. Tegenwoordig komt het soms voor, dat er één of meer betovergrootouders van een boreling in leven zijn. In de negentiende eeuw was dat een zeldzaamheid. In Tilburg vond in 1889 de geboorte van zo'n bijzonder kind plaats. De Nieuwe Tilburgsche Courant van zondag 14 juli 1889 vermeldt het volgende: "Jl. Donderdag zag te dezer stede een wereldburger het licht, wiens vader, grootvader, overgrootvader en betovergrootvader allen nog in leven zijn. De betovergrootvader is 93 jaar oud en gaat nog dagelijks ter kerk". De boreling is Petrus Vincentius Antonius Stalpers, die op 11 juli 1889 te Tilburg werd geboren:


Zijn ouders Vincentius Jacobus Stalpers en Clasina Francisca van Oudenhoven trouwden op 1 augustus 1888 te Tilburg:Uit deze akte blijkt dat de vader van de bruidegom en de moeder van de bruid reeds waren overleden. Antonia van Hest, de moeder van de bruid, overleed op 24 december 1881 te Tilburg:


Haar beide ouders waren toen nog in leven. Zij overleden beiden na de geboorte van hun genoemde achterkleinzoon in 1889. Toen deze boreling werd geboren waren er nog 2 grootouders, 2 overgrootouders en 1 betovergrootvader in leven.
Betovergrootvader Michiel van Hest overleed op 14 januari 1891 te Tilburg:


Overgrootvader Johannes van Hest en zijn echtgenote Anna Hosemans overleden respectievelijk op 6 mei 1891 en 28 januari 1892 te Tilburg:Grootvader Antonie van Oudenhoven overleed op 6 juni 1897 te Tilburg:


Grootmoeder Johanna Maria Eras overleed op 7 november 1919 te Hilvarenbeek:

 
In haar overlijdensakte wordt ten onrechte vermeld dat zij weduwe is van Petrus Stalpers en eerder van Jan van Sprang. Dat moet zijn: weduwe van Jan van Sprang en eerder van Peter Stalpers.

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag