Bijna blote Jango Edwards schreef historie in Hilvarenbeek

2
24-06-2012
  • Jango Edwards
  • bikse fiste
  • Vrijthof
  • popgeschiedenis
  • muziek
  • Hilvarenbeek
  • Elastiek
  • aanwinst
Op 23 en 24 juni vond het Festival Elastiek in Hilvarenbeek plaats met het Vrijthof als centrum van het gebeuren. Beek kent een traditie op het gebied van culturele evenementen zoals de Groot-Kempische Cultuurdagen en de Bikse Fiste oftewel de Beekse Feesten. De toegang was en is altijd gratis !!!

We schrijven het jaar 1979 wanneer het Vrijthof bij de kerktoren van Sint Petrus zich vult met bezoekers. De Vrijthof in Hilvarenbeek is van oudsher een cultureel trefpunt. In het vroegere jongerencentrum Lieve Hemel werd het initiatief geboren voor dit open lucht gebeuren. De legendarische RK Veulpoepers BV waren vaste gasten, maar ook Doe Maar trad er op. Naast optredens waren daar natuurlijk de kraampjes die vooral uit de linkse hoek afkomstig waren. Buiten het Vrijthof kon men genieten van straattheater en volksmuziek.

Een artiest, die een schok bij het publiek teweeg bracht, wil ik u niet onthouden. Vrijwel naakt trad Jango Edwards in 1979 de bühne op, de edele delen slechts verhuld met een kleine schaamlap. Tussen het publiek stond ik ook als jongere in die tijd. Maar pas nu met de foto die we onlangs hebben gekregen kan de andere kant bekeken worden, het Vrijthof vol met mensen en enthousiast klappend met de muziek van Edwards.

Wat een tijd en een idealisme. Voor de organisatoren van de Bikse Fiste werd het steeds moeilijker het jaarlijkse event te herhalen. Na vijf jaar was het afgelopen met de Bikse Fiste...

Maar dit weekend kunt u nog genieten van Elastiek, dat zonder de Bikse Fiste misschien niet had bestaan.

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag