In memoriam: Barend-Jan van Spaendonck (1924-2011)

0
21-11-2011
  • in memoriam
  • Van Spaendonck
  • Tilburg
  • nieuws
  • genealogie
  • familiegeschiedenis
  • Familiearchief
Met verslagenheid is kennis genomen van het bericht dat Barend-Jan van Spaendonck als gevolg van een tragisch ongeval onverwacht is overleden.

Barend Jan van Spaendonck werd op 16 augustus 1924 geboren als eerste kind van mr. dr. Barend J.M. van Spaendonck (1896-1967) en Ria M.Ph. Taminiau (1902-1938). Na zijn rechtenstudie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen was hij werkzaam bij de stichting Bureau Van Spaendonck en vervulde diverse bestuursfuncties in Tilburg. Op de foto staat hij in het midden tussen burgemeester Letschert en sportvrouw Irene de Kok.

Van Spaendonck was een goede bekende van het Regionaal Archief Tilburg. Samen met zijn broer Geert vormde hij de motor achter de Stichting Joannes Antonius van Spaendonck, eigenaar van het familiearchief. Na jarenlang verzamelen werd het archief in 2010 in overleg van de familie opnieuw geordend om het nog beter toegankelijk te krijgen.

Op redelijk gevorderde leeftijd besloot hij te gaan promoveren bij prof. dr. H.F.J.M. van den Eerenbeemt. De titel van het proefschrift luidde 'In de wol geverfd: de Tilburgse wollenstoffenindustrie vanuit de optiek van een lokale ondernemersvereniging (1896-1940)'. Gedegen archiefonderzoek vormde de basis. Naast zijn passie voor het familiearchief publiceerde hij met name op het gebied van genealogie en leden van de familie Van Spaendock. Zo publiceerde hij in 2007 de bekende genealogie. Publicaties volgden over de bekende bloemschilder Gerard van Spaendonck en het bedrijf van André van Spaendonck (Spandon).

Afgelopen maandag zouden we de actuele stand over het archief nog eens doornemen, het heeft niet meer zo mogen zijn.

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag