Burgemeester Hilvarenbeek op bezoek

0
29-09-2011
  • Hilvarenbeek
  • burgemeester
  • bezoek
Het is woensdagochtend, 28 september. In het archiefdepot liggen de mooiste stukken uit het gemeentearchief van Hilvarenbeek klaar. Burgemeester Ryan Palmen en coördinator informatiebeheer Leo van Herk brengen een bezoek aan Regionaal Archief Tilburg om kennis te maken

Het gemeentearchief van Hilvarenbeek was tot 1997 ondergebracht in het streekarchief Oisterwijk. Vanaf 1997 zijn de stukken ondergebracht bij Regionaal Archief Tilburg. Zoals met alle gemeentes uit ons werkgebied is een dienstverleningsovereenkomst afgesloten voor beheer, inspectie, digitalisering en inzage van de stukken. Met financiële steun van de gemeente Hilvarenbeek is de Burgerlijke Stand gedigitaliseerd. Met subsidie van de provincie was het mogelijk de bevolkingsregisters te digitaliseren.

Er ontspint zich een discussie waar alle gemeenten en alle archieven mee te maken gaan krijgen: de omslag van papieren archieven naar digitaal opgeslagen bestanden. Het traditionele papieren depot zal op een gegeven moment niet meer zo snel groeien, maar zullen er grote digitale archieven bestaan. Hoe sla je dat op? Hoe waarborg je langdurige opslag en behoud van de data? Het kiezen van de juiste systemen voor opslag en beheer van data is van belang. Voor een regionaal archief is standaardisatie belangrijk, want het is inefficiënt als iedere gemeente met een andere applicatie data aanlevert. De komende jaren zullen op vele plekken nog vele gesprekken gevoerd worden om de juiste keuzes te maken.  Bezoeken als deze zijn daarvoor van belang om visies op de architectuur van de informatievoorziening uit te wisselen.

Op de website van het archief komt de gemeente Hilvarenbeek veel voor. De informatiepagina´s over Hilvarenbeek en Diessen geven een eerste inleiding. De stamboomonderzoeker kan met enig geluk akten terug zoeken tot in de 16e eeuw. In BeeldOnline zijn historische foto´s te bekijken, onder andere van een grote collectie van de heemkunde kring Ioannes Goropius Becanus

In het archiefdepot liggen onder andere een aantal charters uit Hilvarenbeek, stukken van het gemeentebestuur, waaronder een gemeenteverslag (een soort jaarverslag) uit 1852, oude foto´s, een album met fotoalbum uit 1928 naar aanleiding van een gouden huwelijksfeest. De historie gaat leven, ook voor iemand die relatief nog maar kort in Hilvarenbeek woont.
Geïnspireerd vertrokken beide heren weer richting hun mooie dorp.

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag