In de serie Frequently Forgotten Files (FFF) zetten we minder bekende, maar bijzondere archieven uit onze collectie in de schijnwerpers. In deze aflevering staat archief 1591, Politieke Partij Open Appèl Dongen 1969-1982, centraal.
Politieke Partij Open Appèl 1969-1982
Op maandag 20 januari 1969 belegt het Politiek Actiecentrum Dongen een discussiebijeenkomst in restaurant “Central” over het onderwerp “gemeentepolitiek in Dongen”. Aanleiding is de ontevredenheid over de manier waarop de gemeenteraad in Dongen functioneert. Ook de wijze waarop de kieslijsten tot stand komen wordt als weinig democratisch ervaren.
Het Politiek Actiecentrum Dongen richt op 27 oktober 1969 een kiesvereniging op, die openstaat' voor álle progressief denkende Dongenaren'. Het doel is om voor de gemeenteraadsverkiezingen van 1970 met een eigen lijst uit te komen. Openheid, democratie en vooruitstrevendheid zijn de grondslagen van de nieuwe partij. Het bestuur bestaat uit de heren Jansen (voorzitter), Peeters (secretaris), Dölle (Penningmeester), Laurijsen en Brants. Onder de oprichters van Open Appèl zijn leden van landelijke politieke partijen zoals PvdA, VVD, D’66, PPR en KVP.
Bij de verkiezingen van 1970 krijgt de partij voldoende stemmen voor drie zetels in de gemeenteraad. Bij de verkiezingen in 1974 en 1978 behaalt Open Appèl twee zetels. In 1974 doen ook de landelijke partijen PvdA, VVD en PPR mee aan de gemeenteraadsverkiezingen en in 1978 ook het CDA, wat een reden kan zijn voor de daling in het aantal zetels van Open Appèl. Van 1975 tot 1982 levert de partij een wethouder in de persoon van Theo Brants.
In de ledenvergadering van 23 maart 1981 wordt het besluit genomen om niet deel te nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in 1982. Een van de redenen is de verwachting dat de verschuiving ten nadele van de plaatselijke partijen zich zal voortzetten, waardoor er een reële kans bestaat dat Open Appèl een eenmansfractie zal worden. De partij laat weten dat voor een constructieve politiek een brede basis nodig is en dat dit niet mogelijk is met een eenmansfractie.
Het voorstel om de partij op te heffen wordt aangenomen in de ledenvergadering van 3 maart 1982. Het positieve saldo van Open Appèl wordt verdeeld tussen Stichting Scouting St. Laurentius en de Stichting Scoutinggroep St. Jozef Dongen.
Over het archief
Het archief van Open Appèl bestrijkt de periode 1969-1982 en bestaat helemaal uit papier. De omvang van het archief is 0,13 m; één archiefdoos. Archief 1591 is beperkt openbaar; stukken betreffende de oprichting, werkzaamheden en opheffing van de partij zijn openbaar en dus voor iedereen te raadplegen. De ledenlijsten over de periode 1970-1982 zijn niet openbaar tot 2067.
Wat zit erin?
Archief 1591 bevat documenten betreffende de oprichting, werkzaamheden en opheffing van Open Appèl. Er zijn stukken over de verschillende werkcommissies (zoals ruimtelijke ordening, maatschappelijke zorg, jeugd- en sportzaken etc.), krantenartikelen, statuten, persberichten, het huishoudelijk reglement, agenda's, notulen en verslagen van leden- en bestuursvergaderingen, verkiezingsprogramma's, mededelingenbladen en procedures voor kandidaatstelling.
Highlights
In archief 1591 zit een opvallende verkiezingsposter van Open Appel in rood, roze en paars. Ook het verkiezingsprogramma voor 1978 van de partij, "Beter een goeie buur in Dongen, dan een verre vriend in Den Haag”, is de moeite waard om te lezen.
Het archief van Open Appèl geeft inzicht in de opkomst, bloei en ondergang van deze lokale politieke partij en de uitdagingen en kwesties waarmee deze te maken kreeg. Voor de onderzoeker is het ook een mooi tijdsbeeld van Dongen gedurende de periode ’69 – ’82.