Film van de maand #46 Nieuw: filmcollectie Frans de Kok

2
26-06-2024
 • film van de maand
 • aanwinst
 • filmcollectie
 • kermis
 • carnaval
 • Tilburg
 • Berkel-Enschot

Deze maand geen film van de maand, maar een gloednieuwe filmcollectie van de maand. Dankzij de schenking van amateurfilmer en fotograaf Frans de Kok. Al in 2020 schonk De Kok ruim 1800 foto’s aan het archief en zijn collectie is nu verrijkt met maar liefst 41 films. Waarin we worden meegenomen naar de Tilburgse kermis, meelopen in carnavalsoptochten en getuige zijn van de sloop van de Lovense kerk. Kortom een collectie die het kijken waard is!

Tilburgse kermis door de jaren heen

De Kok is een liefhebber van kermis en legde zodoende de Tilburgse kermis vast op film. Bijzonder is dat de collectie meerdere kermisfilms uit de periode 1987-2012 bevat. Hierdoor krijg je een mooi beeld van het evenement door de jaren heen. Van de polyp op de Heuvel in 1987 tot meer extreme rides in latere jaren. Iedere kermisliefhebber kan zijn hart ophalen aan de beelden.

Carnaval in Tilburg, Berkel-Enschot en Dongen

Een ander groots Brabants feest dat door De Kok over meerdere jaren werd vastgelegd is carnaval. Hij maakte films van de carnavalsoptocht in Kruikenstad en het Knollevretersgat tussen de jaren 1990 en 2002. Daarnaast filmde De Kok de verlichte Lampkusoptocht in Dongen. Waarbij praalwagens voorzien van lichtjes door de donkere straten van het Brabantse dorp trekken.

Aangezien d’n opstoet altijd inspeelt op de actualiteit, laten de films zien wat er in deze jaren speelde in de maatschappij. Zo waren de gemeentelijke herindelingen in de jaren 90 in Berkel-Enschot een belangrijk thema. Al blijft de vrolijke muziek en creatieve kleurenpracht door de jaren heen gelukkig onveranderd.

 • (onder) Compilatie van de filmcollectie van Frans de Kok. De tekst gaat verder na het fragment.

 

Van Sint-Willibrorduskerk naar Petrus Donders

De collectie van De Kok vangt ook een belangrijk stukje lokale religieuze architectuurgeschiedenis. Namelijk de sloop van de Sint-Willibrorduskerk, in de Volksmond Lovense kerk, en de bouw van de kleinere Petrus Donderskerk met appartementen. We zien de laatste eredienst, een leegstaande kerk, sloop en uiteindelijke nieuwbouw. Waarbij enkel de toren van de oude kerk is blijven staan. Bijzonder is dat De Kok zeer nauwgezet het interieur van de Willibrorduskerk heeft gefilmd, waardoor de vele muurschilderingen en mozaïeken toch een beetje voor de toekomst bewaard zijn.

Van Python tot python: Efteling & De Oliemeulen

Naast de grote thema’s als kermis, carnaval en kerk toont de collectie ook herkenbare dagjes uit voor de Tilburger. Zoals de Efteling , maar ook een bezoek aan het Tilburgse reptielenhuis en dierenpark De Oliemeulen. Met als hoogtepunten de reptielen, roofvogeldemonstratie en uiteraard het vasthouden van een vogelspin.

Alle films zijn te bekijken in de beeldbank van Regionaal Archief Tilburg en op www.brabantinbeelden.nl.

3 reacties

Reageren
 1. Regionaal Archief Tilburg | Jun 28, 2024
  Bedankt voor jullie leuke reacties Lia en Gerard. Frans levert inderdaad met zijn foto's en films een mooie bijdrage aan de geschiedschrijving van Tilburg en omgeving.
 2. Lia | Jun 26, 2024
  Trots op Frans. Dat heeft hij mooi voor de eeuwigheid vastgelegd. 
 3. Gerard | Jun 26, 2024
  Bedankt Frans voor je prachtige filmwerk!

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag