Weerzien met gestrande piloot in Milwaukee

12
19-06-2024
 • archief
 • piloot
 • Tweede Wereldoorlog
 • WO2
 • Tilburg
 • Amerika
 • pilotenlijn
 • onderduikers

Dagboek

Elk jaar bezoekt Ed Schilders de Tilburgse boekenmarkt 'Boeken rond het paleis', zo ook in augustus 2019, de laatste zomer voor de coronajaren. Het is bij de kraam van Leo Wayers dat hij een reisverslag annex dagboek 'memoires' ontdekt van Jan Franken (1938-2020) uit 1946. Samen met zijn zus Annemie (1926-2019) vaart Jan in de zomer van 1946 met de Holland-Amerika lijn naar New York. Gelukkig heeft Jan weinig last van zeeziekte. Doel van de reis  is om John Coleman te bezoeken in Milwaukee. Wanneer broer en zus in Amerika aankomen, wacht de quarantaine en er moet nog worden doorgereisd naar Milwaukee. Daar wacht John Coleman hen op.

CuBra_auteur_Jan_Franken

Gestrande piloot

John Coleman was tijdens de Tweede Wereldoorlog Amerikaans gevechtspiloot. Eind september 1944 crasht zijn vliegtuig en John weet zich te redden met een parachute. Een boerenfamilie Vermeer weet hem uit handen van de Duitsers te houden. Via allerlei omwegen komt de piloot terecht bij de familie Franken aan het Wilhelminapark. Coleman kan het huis niet niet uit, hij spreekt geen woord Nederlands en dagelijkse marcheert de Duitse bezetter door de straten. Na de bevrijding op 27 oktober neemt John afscheid van de familie Franken.  Jan Franken en zus Annemie brengen John naar de boerderij van de familie Rooyakkers in Moergestel.

Later keert John terug naar zijn gevechtseenheid. Pas op 5 november 1944 kan John zijn ouders laten weten dat: 'Capt. John Coleman ecstatically announces he is no longer missing in action'. 

Geen afscheid

John Coleman, Jan en Annemie Franken spreken in oktober 1944 met elkaar dat ze elkaar gaan weerzien zodra het weer kan. Al relatief snel bezoekt John begin 1946 Tilburg en weer belooft het drietal elkaar weer snel weer te zien, dit keer.... in Amerika.

Na een maand in Amerika te zijn geweest is het eind augustus weer tijd om terug naar Tilburg te gaan. Of het drietal elkaar na 1946 nog heeft gezien is niet bekend,

Memoires naar Regionaal archief Tilburg

Ed Schilders besloot in 2024 de memoires van Jan Franken aan het Regionaal Archief Tilburg te schenken. In het dagboek zijn foto's geplakt, maar hier en daar zijn die ook weer verdwenen. 

Je vindt de memoires hier: (528.27) en wil hier je in de scans bladeren kan dat ook:

 regionaalarchieftilburg.nl/zoek-in-archieven/?/scans/NL-TbRAT-528/2.22/start/0/limit/10/highlight/1

 

 

 

 

 

 

 

1 comment

Reageren
 1. Arie | Jun 20, 2024
  Het is Milwaukee niet Milwaulkee

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag