Restauratie en digitalisering Dorpsbestuur Tilburg en Goirle #4

2
05-04-2024
  • Metamorfoze
  • digitalisering
  • restauratie
  • Tilburg
  • Goirle
  • dorpsbestuur

Inmiddels zitten we middenin in de digitalisering van het Dorpsbestuur Tilburg en Goirle 1387-1810, waarbij de inventarisnummers 1 t/m 691 volledig zijn gedigitaliseerd en gepubliceerd op onze website. En wat je daar je nu allemaal kunt bekijken en downloaden is niet te geloven. Zoals alle resoluties, correspondentie van aanschrijvingen, de aanstelling van het dorpsbestuur, stukken betreffende het onderwijs, handel, nijverheid, landbouw, verkeer en volksgezondheid. En natuurlijk ook kerk- en armenzaken met daarin de borgbrieven.

Of wat dacht je van alle processen en geschillen in meer dan 60 dossiers! Zoals het geschil tussen de regering van Tilburg en die van Hilvarenbeek over de verponding van het land tussen de oude en nieuwe Leij, 1681-1691 (inv.nr. 356). Of over de geschillen tussen de heer Gijsbertus Steenbergis, graaf van Hogendorp, enerzijds, en drost en schepenen anderzijds over allerlei zaken uit 1761 (inv,nrs. 370-371). Uiteraard mogen de kohieren, opgemaakt voor de heffing der omslagen over de ingezetenen tot bestrijding van de uitgaven voor de heerlijkheid, niet ontbreken. En deze kun je vinden onder de inventarisnummers 453 tot en met 503. Kortom, genoeg om de bijna eerste 700 inventarisnummers van Dorpsbestuur Tilburg en Goirle met veel plezier te kunnen raadplegen. 

Maar we zijn er nog niet, want in totaal bestaat dit archief uit maar liefst 3469 inventarisnummers. Dus we hebben nog wat te gaan. Eind januari heeft het digitaliseringsbedrijf Picturae het tweede gedeelte opgehaald en betreft de inventarisnummers 692 t/m 1378. De verwachting is dat in april/mei deze online komen. Vervolgens zullen in de maanden erna de overige inventarisnummers gedaan worden en de planning is dat na de zomer het gehele project is afgerond. En dat allemaal dankzij het Nationaal Programma voor het Behoud van het Papieren Erfgoed Metamorfoze, waarvoor subsidie is ontvangen.

Dat betekent dat dan alle archiefstukken van het dorpsbestuur materieel verzorgd en gedigitaliseerd zijn en de scans opgeslagen zijn in het e-depot van het Nationaal Archief. Wist je dat er op dit moment op onze   website  al ruim 126.000 scans  staan van dit dorpsbestuur? Kijk maar!

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag