Charter Centraal: een nieuwe koster in Loon op Zand

5
20-03-2024
  • charter centraal
  • Loon op Zand

Het charter in deze aflevering van Charter Centraal laat zien dat er over allerlei onderwerpen hele officiële documenten werden opgemaakt in het verleden.

Het gaat in dit geval om de benoeming van een nieuwe koster in de kerk van Loon op Zand.
De vorige koster, Hubrecht Janse de Coster is overleden. Hubrecht heeft meer dan 40 jaar de kosterij in Loon op Zand bediend. Robbrecht van Grevenbroeck, heer van Loon op Zand bezit het begevingsrecht voor de functie van koster. Dat recht wordt bevestigt door Philips de Schone, heersend hertog van Brabant.

Enkele oude inwoners van Loon op Zand komen verklaren dat deze rechten inderdaad toebehoren aan de heer van Loon op Zand. Zij zweren dat met opgerichten vingeren. Deze getuigen zijn Willem van Haestrecht en Gijsbrecht Loijen, beide rond de 70 jaar oud, en Henrick Nouwen en Melijs van Oerden, beide rond de 80 jaar oud. 

Philips de Schone benoemt een nieuwe koster voor de parochie Loon op Zand in de persoon van Henricus Sloesen. De benoeming vindt plaats op 2 juni 1504 in Brussel.

Aan het charter is een papier gehecht waarin een bode verklaart dat hij de boodschap heeft verkondigd. Vandaar dat we weten van wie en wanneer de inwoners van Loon op Zand te horen kregen dat er een nieuwe koster is benoemd.

Deze aanstelling wordt afgekondigd in de kerk en parochie door Reijnbout Adriaensen, bode te paard. Hij doet dat na de hoogtijdmis op 14 juni 1504 in aanwezigheid van schout, schepenen en het grootste deel van de ingezetenen. Op die manier weet het hele dorp in een keer dat er een nieuwe koster is benoemd.
Het vreemde is wel dat 14 juni 1504 een donderdag is en volgens mij is er op die dag geen hoogtijsmis.

>> Link naar het charter in de Charterbank.


Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag