De Depot Show - Aflevering 4 Mathilde Diepen

4
13-03-2024
  • podcast
  • De Depot Show
  • textielfabrikant
  • familie Diepen
  • Syndroom van Down
  • gehandicaptenzorg

De beeldbank van Regionaal Archief Tilburg bevat meer dan 76.000 foto’s en filmpjes. Het is een heuse schatkamer die je even terug de tijd inneemt. Naast beelden van dorpen, feesten en religieuze gebouwen bevat de beeldbank ook een collectie portretten van Mathilde Diepen (1919-1947). Het meisje komt uit een bekende Tilburgse fabrikantenfamilie en de foto’s geven een persoonlijk inkijkje in haar leven. Mathilde had naar alle waarschijnlijkheid het syndroom van Down. Deze unieke fotocollectie geeft een gezicht aan een groep mensen die tot nu toe vaak buiten de geschiedschrijving valt.

Collega Teuntje van de Wouw vertelt host Sterre Schlink over het bevoorrechte leven van Mathilde, die opgroeide in een welvarend en liefdevol gezin. Daarnaast belicht ze het lot van de vele andere kinderen met een verstandelijke beperking uit die tijd. In de archieven zijn ze vaak slecht terug te vinden, waardoor de groep anoniem en onderbelicht blijft. De foto’s van Mathilde laten zien dat mensen met een verstandelijke beperking wel degelijk een belangrijke rol in het gezin en de samenleving vervulde. Ze verdienen een plek in onze geschiedschrijving!

Benieuwd naar de (archief)stukken en blogs die we deze aflevering bespreken? Bekijk ze hieronder:

De podcast beluister je op onze website of via   Spotify,   Google,   Apple   en   Podimo.

De muziek is gemaakt door Job van Etten, het logo is ontworpen door DingDong, productie en mixage is gedaan door Sterre Schlink. 

 


 

 

 

 

 

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag