Baarl’s Nieuws en Ons Weekblad 1906-2021 gedigitaliseerd

12
23-02-2024
  • digitalisering
  • Baarl's Nieuws
  • Ons Weekblad
  • Baarle-Nassau
  • Alphen
  • Chaam
  • Alphen-Chaam
  • Uitgeverij Em. de Jong
  • Amalia van Solms

Afgelopen woensdag vond in een volle zaal van Brasserie Den Engel in Baarle-Nassau de presentatie plaats van de digitalisering van de weekbladen Baarl’s Nieuws en Advertentieblad 1906-1951 en haar opvolger Ons Weekblad 1952-2021. Op 2 juni 1906 verscheen het eerste nummer van het Baarl’s Nieuws en Advertentieblad van de hand van Drukkerij-uitgeverij de Jong-Baumers. Nu, bijna 118 jaar later verder, bestaat het liefkozend genoemde ‘Baols Krantje’ onder de naam Ons Weekblad nog steeds. De familie De Jong heeft gedurende die periode altijd ingezet om de weekbladen zo goed mogelijk te bewaren. De alleroudste weekbladen in het bezit van de uitgeverij zijn door de zusters Norbertinessen van het Catharinadaal in Oosterhout gerestaureerd en werden zorgvuldig bewaard. 

Voor de toekomst en het vastleggen van de plaatselijke historie voor het nageslacht is het van groot belang dat al die oude weekbladen worden gedigitaliseerd. De hele wereld kan dan toegang krijgen tot het nieuws en informatie over de gemeenschap van Baarle-Nassau en later ook van Alphen en Chaam uit al die jaren. Dit omvangrijke project is het afgelopen jaar door Regionaal Archief Tilburg uitgevoerd in samenwerking met Uitgeverij Em. De Jong, Heemkundekring Amalia van Solms en de gemeentearchivaris en is vorige maand afgerond. Al deze partijen hebben bijgedragen aan de beschikking van een schat aan informatie. 

De druk bezochte bijeenkomst werd geopend door Christiaan Starink namens Uitgeverij Em. De Jong en vertelde over de geschiedenis van het bedrijf. Daarna kwam Herman Janssen aan het woord namens Heemkundekring Amalia van Solms die de aanloop van het project uitlegde. En dit was best moeizaam, totdat de uitgeverij en het Regionaal Archief Tilburg in beeld kwamen. Vervolgens verklaarde Yvonne Welings, gemeentearchivaris van Baarle-Nassau en Alphen-Chaam, het belang van digitalisering van yesterday papers zodat een ieder (= democratisch) de beschikking krijgt over informatie.  Voorheen was die informatie beperkt toegankelijk bij Regionaal Archief Tilburg. Tenslotte legde Jean-Paul Korst, projectleider, het gehele proces uit van de digitalisering. Van het papieren weekblad in laden en dozen tot en met de digitale beelden ervan op de website van Regionaal Archief Tilburg.

Wist je dat er ruim 5.000 weekbladen zijn gedigitaliseerd met in totaal bijna 110.000 pagina’s? Een project waarbij vooral het digitaliserings klaarmaken de meeste tijd in beslag nam. Want van elke jaargang moest gekeken worden of het materieel in orde was, of er edities gemist werden, het totaal aantal pagina’s van elke editie en of de datum wel juist was. Tenslotte kreeg elk weekblad ook nog eens een aparte bestandsnaam. Dit alles duurde maanden voordat digitalisering uiteindelijk kon plaatsvinden. Het digitaliseren zelf duurde vijf maanden en het uploaden in onze krantenviewer zo’n twee maanden. In totaal heeft het project iets meer dan een jaar geduurd. Maar hoe kan ik de weekbladen nu inzien en wat kun je er allemaal mee? Dat leggen we hier aan je uit. 

Zoeken

Het mooie is dat zowel Baarl’s Nieuws en Advertentieblad als Ons Weekblad op alle woorden doorzoekbaar is en dat gebeurt via OCR (optical character recognition). Dus zoek je een persoon, activiteit, gebeurtenis of wil je iets weten over een bepaalde straat, dan is daar makkelijk op te zoeken binnen alle scans. En dat doe je als volgt:

-        Baarl’s Nieuws: klik op https://kranten.regionaalarchieftilburg.nl/periodicals/BN

-        Ons Weekblad: klik op https://kranten.regionaalarchieftilburg.nl/periodicals/OW

-        Rechtsboven zie je een veld Zoeken

-        Klik je daarop, dan krijg je hulp van hoe je moet zoeken

-        Links op het scherm kun je dan je zoekterm invullen en klik op Zoeken

-        Vervolgens krijg je alle resultaten te zien

-        Klik je op één van de resultaten dan zie je dat deze ‘geel’ oplicht op de desbetreffende pagina

Daarnaast vind je zowel onder als rechts van elke scan in de viewer een aantal icoontjes, waarmee je contrast, grootte en dergelijke kunt aanpassen. Met het schaartje kun je een deel van de scan selecteren en downloaden. Met de icoontjes rechtsboven naast de scan kun je een pdf van de pagina downloaden, de pagina opslaan of de pagina delen met anderen.

Kortom, neem eens een kijkje in de wereld van ruim 118 jaar geschiedenis van de gemeenschap van Baarle-Nassau. Het is de moeite waard!

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag