De Depot Show - Aflevering 3 Belgische vluchtelingen

4
14-02-2024
  • podcast
  • De Depot Show
  • Tilburg
  • België
  • vluchteling
  • vluchtelingen
 

In oktober 1914 rijden de treinen tussen Tilburg en België af en aan. De Eerste Wereldoorlog is in volle gang en duizenden Belgen slaan op de vlucht. Dit zorgt voor ontheemde mensen, verscheurde families en zoekgeraakte kinderen. Op het station doen de Tilburgers hun best om de vluchtelingen zo goed mogelijk op te vangen. Er wordt eten en drinken uitgedeeld en er wordt opvang geregeld. Naast alle vluchtelingen zijn er ook grote groepen soldaten gestationeerd in de stad. De burgemeester en het stadsbestuur maken zich zorgen. De stad is overvol en deze vluchtelingencrisis kunnen ze er eigenlijk niet bij hebben. Ze zijn bang voor besmettelijke ziektes, vreemde denkbeelden en ook de openbare zedelijkheid zou in gevaar zijn.  

Collega Astrid de Beer deed in 2013 onderzoek naar de Belgische vluchtelingen in Tilburg. De eerste map die ze uit de archiefdoos pakte, ging over onzedelijke vrouwen. Dit trok natuurlijk meteen haar aandacht. Samen met host Sterre Schlink bespreekt ze de opvang van de vluchtelingen en hoe de burgemeester en het stadsbestuur omgingen met deze situatie. Dat vluchtelingenproblematiek van alle tijden is blijkt maar weer uit deze aflevering. 

Benieuwd naar de (archief)stukken en blogs die we deze aflevering bespreken? Bekijk ze hieronder:

 

De podcast beluister je op onze website of via   Spotify,   Google,   Apple   en   Podimo.

De muziek is gemaakt door Job van Etten, het logo is ontworpen door DingDong, productie en mixage is gedaan door Sterre Schlink. 

 


 

 

 

 

 

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag