Save the date: 27-3 symposium schepenbank

6
01-02-2024
  • symposium
  • schepenbank
  • onderzoek
  • save the date
  • online beschikbaar

Op woensdag 27 maart 2024 organiseert Regionaal Archief Tilburg een symposium over de schepenbank, "...Voor schout en schepenen...'' Onderzoek in de  archieven van de schepenbank.

Waarom

Alle achttien schepenbankarchieven van Regionaal Archief Tilburg zijn gescand en online beschikbaar. Onderzoekers kunnen hier nu dag en nacht gebruik van maken. reden om extra aandacht te schenken aan deze waardevolle bron. Dit symposium is erop gericht om onderzoekers duidelijk te maken wat je in deze archieven kunt vinden en hoe je bij de informatie terechtkomt.

Op het programma

Het programma loopt van 10.00 tot 17.00 uur, met vóór de middag vooral veel luisteren en na de lunch meer doen. Er komen onderzoekers aan het woord met ruime ervaring in de schepenbankarchieven. Er is aandacht voor de betekenis van een schepenbank, het lezen van oude handschriften en de nieuwste technieken om oude handschriften beter leesbaar te maken.

Voor wie

Dit symposium is uitermate geschikt voor iedereen die bezig is met een stamboom of met lokale geschiedenis. Elke stamboom kun je opleuken met verhalen uit de archieven van de lokale schepenbank. 

Wat vind je in een schepenbankarchief

Een schepenbankarchief bevat een rijkdom aan informatie over mensen. Dat gaat van huwelijkse voorwaarden tot aan testamenten, over boedel- en voogdijrekeningen, erfdelingen, openbare verkopen, schuldbekentenissen en de criminele en civiele processen en vonnissen. Er is informatie over ziekte en dood, rituelen zoals begrafenissen, bruiloften, vastenavond, jaarmarkten, epidemieën, onderwijs, geneeskunst en nog veel meer.

De schepenbanken in de collectie van Regionaal Archief Tilburg zijn van gemeenten

Alphen en Chaam, Baarle-Nassau, Dongen, Drimmelen en Standhazen, de Eninge van Oisterwijk, Geertruidenberg, Gilze en Rijen, 's Gravenmoer, Hendrik Luiten Ambacht, Hilvarenbeek, Hooge en Lage Zwaluwe, Loon op Zand, Made, Moergestel, Oosterhout, Raamsdonk, Terheijden, Tilburg en Goirle

Het programma is nog in ontwikkeling, maar graag sturen we je nu al de Save the date. Hierin lees je meer over de dag. Medio februari vind je het gehele programma op www.regionaalarchieftilburg.nl

 

 

 

 


Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag