Film van de maand #41 De Tilburgse Amateur Smalfilmklub (TAS)

7
17-01-2024
  • film van de maand
  • TAS
  • Tilburg

Deze maand een film over film. Over de Tilburgse Amateur Smalfilmklub (TAS) om precies te zijn. De amateurfilmclub vierde in 2023 het vijftigjarige jubileum. Een mijlpaal die geëerd werd met een bijzonder project. Namelijk een documentaire over de eigen vereniging. De jubileumfilm werd recent geschonken aan Regionaal Archief Tilburg, zodat deze ook voor de komende vijftig jaar (en daarna) bewaard blijft.

Van oproepje in de lokale krant tot bloeiende vereniging

Amateur-smalfilmers met dubbel-8 of super-8 die interesse hebben om hun hobby in klubverband te bedrijven kunnen zich

opgeven onder tel. 552636”.  Deze zin uit een bescheiden advertentie in De Tilburgse Koerier van 30 augustus 1973 is het eerste begin van TAS. Want die interesse was er en op 14 september 1973 heeft de Tilburgse Amateur Smalfilmklub haar eerste bijeenkomst in wijkcentrum De Schans.

TAS was overigens niet de eerste filmclub in Tilburg. Zo waren er bijvoorbeeld filmclub Den Heuvel en de Tilburgse Amateur-Filmclub Triborgh. Van deze laatste vereniging heeft Regionaal Archief Tilburg de jaren vijftig film En de boer hij ploegde voort…, vernoemd naar een dichtregel uit Ballade van den Boer van Weumeus Buning uit 1935 (zie het onderstaande fragment).

Wat TAS juist bijzonder maakt, is dat de vereniging tot op de dag van vandaag ongeveer twaalf actieve leden heeft. Geen wonder dat werd besloten om het bijzondere vijftigjarige jubileum uitbundig te vieren met een documentaire.

De tekst gaat verder onder het fragment. 

  • H.P.L.J. (Henri) Naninck van Triborgh van de Tilburgse Amateur-Filmclub Triborgh, En de boer hij ploegde voort, jaren 50, collectie Regionaal Archief Tilburg, filmnr. F0147.

Jubileumdocumentaire TAS 50 jaar

Wij van TAS zijn d’n beste zulde zien”, op de melodie van de Beatles klassieker Yellow Submarine wordt zonder valse bescheidenheid de documentaire geopend. De waarheid van deze claim houden we in het midden, maar feit is wel dat de film vanuit historisch perspectief op meerdere vlakken interessant is.

Op de eerste plaats gaat het over de geschiedenis van het Tilburgse verenigingsleven. Van het prille begin, via de vele lustrumvieringen naar een voorzichtige blik op de toekomst. Daarnaast worden fragmenten uit verschillende filmprojecten getoond. Zoals de oudst bewaard gebleven TAS-film, waarin het Wilhelminapark in de jaren 70 te zien is. Aanvullend zien we ook interessante fragmenten van De Dikkebandenrace en viering van Sint Job in Berkel-Enschot.

Tijdens de film komen ook (oud-)leden aan bod. Ze vertellen over hun specialisatie of specifieke passie. Interessant is bijvoorbeeld de toelichting van Joop Kok op oude filmtechnieken, waaronder een demonstratie van analoog monteren. Iets wat vandaag de dag een hele generatie vreemd is. Zo geeft TAS ook een algemene les filmgeschiedenis.

Dit maakt de documentaire niet alleen interessant voor eenieder die meer over de Tilburgse Amateur Smalfilmklub wil leren, maar ook voor iedereen met een interesse in (amateur)film.

De tekst gaat verder onder het fragment.

  • TAS, documentaire 50 jaar TAS, collectie Regionaal Archief Tilburg, filmnr. F1824001001 (film via YouTube TAS).

“We hopen dat dit document historische betekenis kan krijgen"

De documentaire sluit af met de woorden van voorzitter Kees van de Pol: “We hopen dat dit document historische betekenis kan krijgen. Dat ook de mensen die na ons komen, kunnen zien wat videoclub TAS in de afgelopen jaren heeft betekent. Hoe lang nog, wie zal het zeggen?”.

Laten we hopen dat TAS nog vele jaren actief blijft, maar wat de toekomst ook brengt, de historische betekenis van de documentaire wordt via de schenking aan het archief hopelijk aan toekomstige generaties (filmmakers) doorgeven.

Meer films van de maand? Bekijk hier alle vorige blogs uit deze serie. 
De hele jubileumdocumentaire is hier te bekijken.

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag