Restauratie en digitalisering Dorpsbestuur Tilburg en Goirle #3

18
14-11-2023
 • Tilburg
 • Goirle
 • dorpsbestuur
 • proefbatch
 • digitalisering
 • 3D
 • lias
Lijst van door de Franse troepen ontrafelde lakens van Tilburgse kooplieden

Vandaag is door het digitaliseringsbedrijf Picturae de eerste 15 meter meegenomen van Dorpsbestuur Tilburg en Goirle voor digitalisering. Maar voordat er een begin kon worden gemaakt aan de totaal ruim 43 meter moest er nog wel aan één voorwaarde worden voldaan: een goedgekeurde proefbatch. Dat betekent dat een gedeelte van het archief, met daarin alle bijzonderheden, als voorbeeld gaat dienen voor het gehele project. En als dat goed is kan de rest van het archief gedaan worden. In de vorige aflevering werd de proefbatch van de eerstelijnsconservering besproken en nu gaan we het over de digitalisering hebben. 

De proefbatch bestond uit 10 archiefdozen en 2 platte dozen met daarin allemaal archiefstukken met in totaal 248 inventarisnummers en na digitalisering leverde deze ruim 5.000 scans op. In september was het zover en begon Picturae aan haar proefbatch die binnen een maand was afgerond. Daarna moeten deze scans allemaal gecontroleerd worden door zowel de Koninklijke Bibliotheek (KB) als door Regionaal Archief Tilburg. Dat laatste vond plaats op 25 oktober in Heerhugowaard, waar Picturae is gevestigd, waarbij twee mensen van de projectgroep 1 op 1 alle scans hebben gecontroleerd op volledigheid, soorten afgeleiden, bestandsnaam, inhoud en op het juiste gebruik van de scaninstructies die door ons waren aangeleverd. Het zag er allemaal prima uit en dus werd deze door ons ter plaatse goedgekeurd. Tegelijkertijd werd door Picturae de scans naar KB gestuurd ook voor controle, maar dan steekproefsgewijs op de beeldtechnische aspecten zijnde de beeldkwaliteit. Op 27 oktober gaven ook zij goedkeuring. En dat betekent dat het digitaliseringsbedrijf nu de overige archiefstukken mag gaan digitaliseren. 

In dit archief wordt echter één inventarisnummer niet meegenomen en dat is nummer 1634, de lias. Dat wordt namelijk gezien als een voorwerp en blijft zo ook in stand. Maar niet getreurd, want we hebben we er iets leuks mee gedaan. We hebben er namelijk 3d-opnames van laten maken. En dat vond plaats op 4 oktober jl. uitgevoerd door het bedrijf Tijdlab.nl. Zij maakte ruim 1.000 foto’s (!) om dit in 3d te kunnen omzetten. Volgend jaar kunnen we deze opname bewonderen op onze website, maar om een indruk te krijgen kun je nu alvast de lias in 3d zien. 

Lias

Het volgende moet je doen om deze lias in alle standen te kunnen bekijken. Ga naar de browser Firefox, kopieer onderstaande link en plak deze in de bovenste regel van Firefox. Je komt nu rechtstreeks in Sketchfab terecht met de lias. Ga met de muis op de lias staan, houdt deze ingedrukt en je kunt er nu alle kanten mee op. Succes en vooral veel plezier ermee! 

https://sketchfab.com/3d-models/lias-84d1914d3a0b426b8b10ca066df7d3c9

4 reacties

Reageren
 1. luud | Nov 24, 2023
  @Amy ja mooi hè! @Theo Inderdaad. Dat zal nog wel even duren denk ik zo maar...
 2. Regionaal Archief Tilburg | Nov 24, 2023
  Veel mensen denken dat LIAS een afkorting is, maar dat is niet zo. De naam LIAS is afgeleid van een oud archiefsysteem uit de 17e eeuw genaamd “de lias”. De lias is een bundel papieren zoals bonnetjes en rekeningen, door een koord aaneengeregen en werd gebruikt in de periode voor de uitvinding van de perforator (uitgevonden in 1886) en ordner. Het is een archiefterm voor een bundel stukken die dus door een koord aaneengeregen is.
 3. Amy | Nov 23, 2023
  Wat gaaf die 3D-opnames van de lias!
 4. Theo | Nov 22, 2023
  Super dit! Nu nog de Transkribus er overheen en dan kunnen we lekker alkes lezen! 😉. Wat is de lias voor iets?

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag