
Vandaag is door het digitaliseringsbedrijf Picturae de eerste 15 meter meegenomen van Dorpsbestuur Tilburg en Goirle voor digitalisering. Maar voordat er een begin kon worden gemaakt aan de totaal ruim 43 meter moest er nog wel aan één voorwaarde worden voldaan: een goedgekeurde proefbatch. Dat betekent dat een gedeelte van het archief, met daarin alle bijzonderheden, als voorbeeld gaat dienen voor het gehele project. En als dat goed is kan de rest van het archief gedaan worden. In de vorige aflevering werd de proefbatch van de eerstelijnsconservering besproken en nu gaan we het over de digitalisering hebben.
De proefbatch bestond uit 10 archiefdozen en 2 platte dozen met daarin allemaal archiefstukken met in totaal 248 inventarisnummers en na digitalisering leverde deze ruim 5.000 scans op. In september was het zover en begon Picturae aan haar proefbatch die binnen een maand was afgerond. Daarna moeten deze scans allemaal gecontroleerd worden door zowel de Koninklijke Bibliotheek (KB) als door Regionaal Archief Tilburg. Dat laatste vond plaats op 25 oktober in Heerhugowaard, waar Picturae is gevestigd, waarbij twee mensen van de projectgroep 1 op 1 alle scans hebben gecontroleerd op volledigheid, soorten afgeleiden, bestandsnaam, inhoud en op het juiste gebruik van de scaninstructies die door ons waren aangeleverd. Het zag er allemaal prima uit en dus werd deze door ons ter plaatse goedgekeurd. Tegelijkertijd werd door Picturae de scans naar KB gestuurd ook voor controle, maar dan steekproefsgewijs op de beeldtechnische aspecten zijnde de beeldkwaliteit. Op 27 oktober gaven ook zij goedkeuring. En dat betekent dat het digitaliseringsbedrijf nu de overige archiefstukken mag gaan digitaliseren.
In dit archief wordt echter één inventarisnummer niet meegenomen en dat is nummer 1634, de lias. Dat wordt namelijk gezien als een voorwerp en blijft zo ook in stand. Maar niet getreurd, want we hebben we er iets leuks mee gedaan. We hebben er namelijk 3d-opnames van laten maken. En dat vond plaats op 4 oktober jl. uitgevoerd door het bedrijf Tijdlab.nl. Zij maakte ruim 1.000 foto’s (!) om dit in 3d te kunnen omzetten. Volgend jaar kunnen we deze opname bewonderen op onze website, maar om een indruk te krijgen kun je nu alvast de lias in 3d zien.

Het volgende moet je doen om deze lias in alle standen te kunnen bekijken. Ga naar de browser Firefox, kopieer onderstaande link en plak deze in de bovenste regel van Firefox. Je komt nu rechtstreeks in Sketchfab terecht met de lias. Ga met de muis op de lias staan, houdt deze ingedrukt en je kunt er nu alle kanten mee op. Succes en vooral veel plezier ermee!
https://sketchfab.com/3d-models/lias-84d1914d3a0b426b8b10ca066df7d3c9