Archiefrondje: Loon op Zand

5
24-10-2023
  • archiefrondje
  • Loon op Zand

Archiefrondje Loon op ZandZin in buiten zijn? Ga op pad met ons Archiefrondje Loon op Zand, twaalf kilometer door natuur, dorp en langs bijzondere plekken.

Regionaal Archief Tilburg maakt om de twee maanden een wandeling van twaalf kilometer. Begin 2023 bereikte de omvang van de fysieke collectie van het archief de mijlpaal van twaalf kilometer. Oftewel, in onze depots is 12.000 meter historisch materiaal opgeslagen! Om dit te vieren introduceerden we het Archiefrondje. Wandelingen van twaalf kilometer door ons werkgebied, waarbij je aan de hand van archiefstukken en historische feitjes de boeiende geschiedenis van de omgeving ontdekt. Trek met ons mee door het dorp en het buitengebied van Loon op Zand.

Van kasteel tot stuifzand
Uiteraard leidt deze wandeling je door de bekende Loonse en Drunense Duinen. Waar het ooit drassig was, ontstonden door bomenkap en overbegrazing vele zandverstuivingen. Dat het hier ooit drassig was (ca. 12e eeuw) is nog te zien in de oude naam van het dorp: Venloon. Ten noorden en noordwesten van het dorp lagen vennen en venen, nabij bos (loo).

Archiefrondje Loon op Zand Witte Kasteel

Een highlight van de wandeling is het Witte Kasteel, waarvan de eerste bouwwerkzaamheden uit de 14e eeuw stammen. Tijdens de wandeling wordt twee keer een ‘Blokje om’ beschreven, een extra ommetje langs een mooie plek. De eerste voert je door de tuinen van het kasteel, de tweede naar de horeca-gelegenheid Bosch en Duin. Hier vlakbij passeer je het Monument Bosch en Duin, waar veertien verzetsstrijders herdacht worden die hier in 1944 gefusilleerd werden.

Je volgt het landelijke wandelknooppuntennetwerk. We bieden een PDF met een beschrijving, maar we raden je ook aan de wandeling te lopen met de app van Routiq (voorheen Route.nl, gratis te downloaden).

Downloads

Download (PDF) Archiefrondje Loon op Zand 

Download GPX

Open het Archiefrondje in de app Routiq

Tijdens het wandelen ervaar je de omgang van onze archiefcollectie: 12 kilometer. Maar je krijgt naast een mooie route ook historische informatie mee. In de PDF van het Archiefrondje staan QRcodes naar archiefbronnen. We noemen er hier alvast een paar:

We wensen je veel wandelplezier!

Bekijk ook onze andere Archiefrondjes

Archiefrondje Loon op Zand Duinen

 

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag