De Depot Show - Aflevering 3 Een toevallige passant

7
09-08-2023
 • De Depot Show
 • podcast

Het gemeentebestuur klinkt voor de meeste mensen misschien niet zo spannend, maar de ervaren onderzoeker weet dat er heel veel interessante informatie in dit soort archieven is te vinden. Zo bevat het gemeentebestuur van Gilze en Rijen, 1811-1933 verschillende processen-verbaal. Die processen geven een uniek inzicht in het leven en de gebeurtenissen in de dorpen. Van het schouwen van schoorstenen tot vechtpartijen in de plaatselijke herberg.  

Onze collega Ans Holman komt zelf ook uit de buurt van Gilze en Rijen en kent het gebied op haar duimpje. Extra leuk dus om in die geschiedenis te duiken! Tijdens haar onderzoek kwam ze een aangrijpend verhaal tegen van een jonge vrouw uit Bouillon, genaamd Marie Reine. Samen met een vriendin is ze vanuit Den Bosch onderweg naar Namen. Op het grondgebied van Gilze en Rijen slaat het noodlot toe. Een tijd later wordt de vrouw door een inwoner in de bosjes gevonden. Uiteindelijk besluit de burgemeester dat Marie Reine in bewaring moet worden genomen en dat er een onderzoek moet worden ingesteld. Samen met host Sterre Schlink pluist Ans uit hoe het met de jonge vrouw afloopt. 

 

Benieuwd hoe het archiefstuk er uitziet dat we in de aflevering bespreken? Bekijk het hieronder:  

Archief 2801, inventarisnummer 28, Register van processen-verbaal van de schout en het gemeentebestuur, 1821 - 1826

Het proces-verbaal van Marie Reine begint vanaf scan 26. 

De podcast beluister je op onze website of via Spotify, Google, Apple en Podimo

 

De muziek is gemaakt door Job van Etten, het logo is ontworpen door DingDong, productie en mixage is gedaan door Sterre Schlink. 

4 reacties

Reageren
 1. Ans | Aug 30, 2023
  Hallo Walter, ik heb je een berichtje gestuurd.
 2. Walter de Vet | Aug 25, 2023
  Ans, mogen we dit verhaal van de podcast gebruiken voor een publicatie in periodiek de Mulder van Heemkundekring Molenheide te Gilze en Rijen? Heb de tekst van het process verbaal in de archieven gevonden.
 3. Ans | Aug 16, 2023
  Hallo Walter, hartelijk dank voor je aanvulling. Zo krijgen we het verhaal van Marie Reine Frerard steeds completer
 4. Walter de Vet | Aug 14, 2023
  Heb met veel belangstelling de podcast beluisterd. Een interessant stukje geschiedenis van een passante in de gemeente Gilze en Rijen. Heb enkele aanvullingen: Grooten weg der eerste klasse no 8 is tussen juli 1822 en september 1825 aangelegd van Breda naar Tilburg. In 1825-1827 werden de weggedeeltes tussen Tilburg en Den Bosch aangelegd. Dus in oktober 1825 zal Marie Reine tussen Den Bosch en Tilburg een oud tracé via zandpaden hebben gevolgd. Vanaf Tilburg Bergdijk verliet men de bebouwde omgeving en ging de nieuwe straatweg kaarsrecht naar de Maasdijkse brug bij Dongewijk. De herberg van Schellekens aan de straatweg is in 1824 gebouwd. Met 'gekomen bij het hout en de heide ' in het verbaal wordt waarschijnlijk bedoeld de bossen en heide langs deze straatweg. In het overlijdensregister van de gemeente Gilze en Rijen wordt het overlijden van het dode kind van Marie Reine Frerard opgetekend . Aangifte wordt gedaan door twee veldwachters op 10 oktober 1825. Het kind was van het vrouwelijk geslacht.

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag