120 jaar Tilburgs aannemersbedrijf Schoonis

16
27-06-2023
  • Tilburg
  • bouw
  • aanwinst
  • wonen
  • bouwen
  • arbeider


Aannemersbedrijf Schoonis

Tilburg is niet in een dag gebouwd. Wie waren die mensen die aan Tilburg bouwden afgelopen decennia? Met het opnemen van de het oudste gedeelte van het archief van het Tilburgse aannemersbedrijf Schoonis wordt een tipje van de sluier opgelicht. Wie bouwden in die tijd aan Tilburg? Hoe lang waren de werkdagen? Gebeurden er ongelukken?

Het bedrijf Schoonis aan de Goirkestraat werd opgericht door Gert Schoonis. Gert werd geboren op 7 februari 1846 te Helvoirt. Uit zijn huwelijk Maria van der Mee werden vijf kinderen geboren, allen te Tilburg. Gerard staat in het bevolkingsregister te boek als metselaar. Het gezin woonde eerst in de Lange Nieuwstraat en later in de Veldhovenstraat nummers 8 en 10. Achter de huizen was een loods voor de bouwmaterialen en een cementhok.  De huizen aan de Veldhovenstraat zijn in 1958 gesloopt.

Het aannemersbedrijf was aanvankelijk in  het bezit van Peter de Laat. Gert en Peter ontmoeten elkaar voor het eerst rond 1877. Het is niet precies bekend wanneer Gert het aannemersbedrijf overnam van Peter de Laat. Het Tilburgse bedrijf is daarna zo’n 120 jaar van vader op zoon op zoon doorgegeven. Gert Schoonis kwam in 1925 om het leven bij een ongeluk in ’s-Hertogenbosch. Hij was toen al 79 jaar oud. Twee zonen Willem (1883-1958) en Gert (1887-1954) zouden in zijn voetsporen treden .

Maar dan in 1994 kwam er een einde aan het aannemersbedrijf Schoonis, dat was toen gevestigd aan de Veldhovenring 74. Twee achterkleindochters vonden na de dood van hun moeder de calculatieboeken op zolder. Deze gaan terug naar de beginjaren van 1875. Deze boeken geven inzicht in hoe een aannemer in die tijd werkte. Werkdagen van 13,5 uur waren niet ongewoon.

Archief 1809

De gang naar het  Regionaal Archief Tilburg was toen snel gemaakt. Het archiefje bestaat uit calculatie- en loonboek. Een overzicht vind je hier. 

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag