Gezocht: verhalen en foto’s van oorlogsslachtoffers uit Goirle en Riel

5
02-05-2023
 • Goirle
 • oorlogsslachtofffers
 • Wiki Midden-Brabant
Collage van oorlogsslachtoffers van Goirle

Wie helpt Stichting Erfgoed Goirle 'De Vyer Heertganghen' aan afbeeldingen of informatie?

‘Bevrijd van de vergetelheid’ is de naam van het project dat Regionaal Archief gestart is en waar buurgemeente Goirle graag bij aansluit. Ook Stichting Erfgoed Goirle is op zoek gegaan naar informatie en foto’s van oorlogsslachtoffers, om de Wiki Midden-Brabant aan te vullen. De basis is de lijst die is samengesteld door Gerrit Kobes, aangevuld met informatie uit bidprentjes en zoektochten door bijvoorbeeld Delpher en verschillende archieven.

110 burgerslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Goirle en Riel, 69 geallieerden en 71 Duitse soldaten. Dat waren de aantallen slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog die vielen in en rondom Goirle, Indonesië en andere plaatsen. Allemaal met een raakvlak: Goirle kwam voor in hun geboorte, woon- of overlijdensplaats, akte of certificaat. Het zijn allemaal mensen die ouders, een partner, of anderen achter moesten laten, ze zijn allemaal door oorlogshandelingen om het leven gekomen.

Wie waren de slachtoffers? Onder welke omstandigheden kwamen zij om het leven? Stichting Erfgoed Goirle “De Vyer Heertganghen'' wil graag nog meer over hun achtergronden ontdekken om de gegevens completer te maken in de Wiki Midden-Brabant. Door hun levensverhaal te vertellen en foto’s te achterhalen willen ze al die slachtoffers een gezicht geven. Er is al veel informatie aangevuld, maar er zijn ook nog hiaten. Gerrit Kobes heeft er jaren aan besteed om foto’s en gegevens te achterhalen. Hij overleed helaas in 2017 waardoor hij dit werk niet kon afmaken. De Stichting Erfgoed Goirle vult de ontbrekende gegevens nu aan met eigen onderzoek. Maar dat kunnen zij niet alleen. Uit archieven is veel te halen, maar de hulp van nabestaanden is ook nodig. Vandaar de oproep: Wie kent het levensverhaal van een of meer slachtoffers? Wie heeft nog aanvullende foto’s waarmee we de oorlogsslachtoffers letterlijk een gezicht, maar ook een verhaal kunnen geven? 

Collage oorlogsslachtoffers Ereveld Goirle

Nu al zijn verhalen van slachtoffers uit Goirle en Riel  te vertellen. Wie waren al die mensen? Wat is het verhaal van het gezin Van Nuenen waarbij vader, moeder en drie jonge kinderen door een bominslag tegelijk om het leven kwamen? Of van de vier kinderen die door een landmijn werden gedood? Wie kent de levensgeschiedenis van de gefusilleerde mannen die op Gorp en Roovert hun einde vonden? Of van de achtentwintig slachtoffers die liggen op het Ere-veld van het Commonwealth War Cemetery ?

In de Wiki Midden-Brabant vind je deze en alle anderen terug in de lange lijst slachtoffers in Goirle. Van menig persoon is het verhaal of een stukje ervan bekend, maar als er nog info is die niet in de Wiki staat, neem contact met op met de Stichting Erfgoed Goirle  en vul de gegevens en foto’s aan. Dat kan per mail naar secretariaat@heemkundekring-goirle.nl onder vermelding van Oorlogsslachtoffers Goirle. Het schrijversteam van de stichting neemt dan graag contact met je op. Want hoe lang geleden ook, het blijft belangrijk deze oorlogsslachtoffers te herdenken.

Ga naar de Wiki Midden-Brabant om te zien welke gegevens al bekend zijn:

De burger-oorlogsslachtoffers van Goirle

De militaire slachtoffers van Goirle

1 comment

Reageren
 1. Gemma | May 02, 2023
  Dank je voor het plaatsen. We zijn al ver, maar elke extra informatie is zeker welkom.  4 mei 2023 was onze deadline en die hebben we voor 99% gehaald. Nu komt het op aanvullen van nieuwe informatie en of afbeeldingen. Voor mij zijn al deze personen meer mens geworden, dan alleen een naam.     

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag