Inclusie Award voor Regionaal Archief Tilburg

20
08-03-2023
 • prijs
 • inclusie
 • diversiteit
Luud de Brouwer met de Inclusie Award van Groen Links Tilburg

Vandaag op Internationale Vrouwendag, 8 maart 2023, reikte GroenLinks Tilburg de Inclusie Award uit. Dat doet de afdeling jaarlijks aan een persoon of organisatie die zich inzet vóór diversiteit en inclusie en tegen racisme, discriminatie en uitsluiting. De prijs gaat dit jaar naar Regionaal Archief Tilburg en de vrijwilligers. Vorig jaar ging de eerste Inclusie Award van GroenLinks Tilburg naar Gender-Sexuality Alliance (GSA) van Onderwijscentrum De Leijpark.

Freke Schellekens van Groen Links Tilburg kwam met vier collega's naar het archief om de prijs te overhandigen, waarna Astrid de Beer een rondleiding gaf door het gebouw en het depot.

Freke Schellekens (Groen Links Tilburg) aan het woord bij de uitreiking van de Inclusie Award

Bij Regionaal Archief Tilburg werken medewerkers en vrijwilligers samen om zoveel mogelijk informatie beschikbaar te stellen. Van de ontelbare stukken die opgeborgen zijn in de archiefkasten tot de digitale archieven. Raadslid Freke Schellekens en juryvoorzitter: ‘Regionaal Archief helpt op die manier iedereen in omgeving Tilburg in de zoektocht naar het verleden en maakt het verleden van iedere Tilburger levendig. Het heden en verleden van Tilburg en haar inwoners wordt verbonden dankzij dit archief ’’.

Ons archief is onderdeel van het de Stichting Mommerskwartier en werkt vanuit die rol ook veel samen het Stadsmuseum Tilburg, die ook bijdraagt aan het delen van het verleden met de Tilburgers van nu. Daarnaast gaat het archief ook andere samenwerkingen aan, zoals met Feniks als ook het Brabants Historisch Informatie Centrum. Daarbij wordt het verleden van Tilburg en haar inwoners dichterbij gebracht door het delen van verhalen en informatie via symposia, historische cafés en podcasts en het veiligstellen van erfgoed. 

Rondleiding in depot met Groen Links Tilburg - Inclusie Award

Door middel van evenementen zoals symposia, historische cafés en podcasts verspreid en deelt het archief verhalen en kennis van alle groepen in de Tilburgse samenleving. Denk hierbij aan vrouwen, zoals bij het symposium over de tweede feministische golf en over het belang van onderzoek naar de geschiedenis van de LHBTI+ gemeenschap . Of de verhalen over Tilburgers met een migratieachtergrond en door het borgen van Moluks erfgoed en de medewerking aan het onderzoek naar het koloniale verleden van Tilburg. ‘’Het vertellen van de verhalen van alle Tilburgers leert de Tilburgers van nu hoe Tilburg en haar inwoners zijn gevormd en leren we elkaar beter kennen en begrijpen. Het delen van verhalen van het verleden is hiermee een belangrijke stap voor een inclusief Tilburg, waar Regionaal Archief Tilburg een belangrijke rol in speelt’’, aldus Freke Schellekens.

Luud de Brouwer en Freke Schellekens (Groen Links Tilburg) met de Inclusie Award

Daarbij verdient het archief volgens Groen Links niet enkel de award voor haar functie in de stad door het delen van het verleden, maar werkt de organisatie ook intern aan diversiteit en inclusie. Samen met Stadsmuseum Tilburg is het archief een traject gestart om medewerkers bewust te maken van diversiteit en inclusie bij het maken van beslissingen en het bedenken van activiteiten, door te vragen hoe dit past binnen de gemeenschappen in Tilburg. Zo vertelde Jojanneke van Zandwijk van het archief: “Af en toe een onderwerp naar voren brengen over vrouwen of gastarbeiders maakt ons als organisatie nog niet inclusief. De hele organisatie en manier van werken moet meegenomen worden, zodat iedereen zich gezien voelt en de kans krijgt om informatie te vinden”.

De Inclusie Aaward is op woensdagochtend 8 maart door de fractie en het bestuur van GroenLinks uitgereikt aan alle medewerkers en vrijwilligers, als ook aan Luud de Brouwer, plaatsvervangend directeur van Regionaal Archief Tilburg.

De Inclusie Award 2022 is gemaakt door de Tilburgse Beeldhouwer Ro-Nalt Schrauwen. Het beeld is gemaakt uit hout uit Tilburgse bossen en symboliseert een hart.


2 reacties

Reageren
 1. luud | Mar 17, 2023
  Dank je Jantiene!
 2. Jantiene | Mar 14, 2023
  Gefeliciteerd! Zeer verdiend en ga zo door!

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag