12km Archiefrondje: Goirle & Hilvarenbeek

12
28-02-2023
 • archiefrondje
 • 12km archief
 • Goirle
 • Hilvarenbeek

Twaalf kilometer archief! Regionaal Archief Tilburg beheert in 2023 maar liefst twaalfduizendmeter aan fysiek archiefmateriaal. Deze mijlpaal gaan we vieren met de Archiefrondjes.

Dit is een serie bijzondere wandelingen door ons werkgebied. Zo kun je de twaalf kilometer aan den lijve ondervinden, maar maak je ook kennis met erfgoed, geschiedenis en natuur in de regio. Iedere twee maanden komt een nieuw Archiefrondje  online, steeds in een ander gebied met eigen bijzondere verhalen. 

Knooppunten & printbare routebeschrijving

Ieder archiefrondje volgt het knooppuntennetwerk. Download het Archiefrondje (PDF) voor niet alleen de route, maar ook interessante achtergrondinformatie en tips bij de wandeling. Nog meer wandelgemak? Gebruik dan de app van Routiq (voorheen Route.nl) hierin vind je ook onze routes.

Waar wacht je op? Trek de wandelschoenen aan en ga met ons op pad!

Archiefrondje Goirle & Hilvarenbeek: geschiedenis langs de Rovertsche Leij

Download (PDF) Archiefrondje Goirle en Hilvarenbeek (Regionaal Archief Tilburg)

Download de GPX

Open het Archiefrondje in de app van Routiq

Praktische informatie

 • Startpunt: Natuurpoort De Roovertsche Leij.
 • Parkeren: Gorps Baantje 1, Goirle.
 • Openbaar vervoer: Vanuit Tilburg bus 450 naar Turnhout, halte De Roovertsche Leij.
 • Hoogtepunten: Flora en fauna rondom de Roovertse Leij, monumenten op Gorp en Roovert, Rovertse kapel, fusiladeplaats Gorp en Rovert en Klooster Nieuwkerk.
 • Belangrijk: Print of download de route. In de bossen langs de grens is de mobiele verbinding namelijk niet altijd stabiel.

Duik mee in het archief

De twaalf kilometer archief wordt onder andere gevormd door interessant materiaal uit dit gebied. In het bestand met de wandelroute vind je de verwijzingen naar archiefstukken en achtergrondinformatie gekoppeld aan de knooppunten.

4 reacties

Reageren
 1. luud | May 22, 2023
  @Hetty en Peter Dank voor de complimenten!
 2. Hetty en Peter | May 17, 2023
  Vandaag, woensdag 17 mei, het archiefrondje Goirle & Hilvarenbeek gelopen: in één woord fantastisch. De routebeschrijving klopt en de teksten die je kunt openen in de diverse QR-codes hebben een toegevoegde waarde.  We zien erg uit naar andere archiefrondjes!!! Hetty en Peter Janssen Oosterhout
 3. Regionaal Archief Tilburg | Mar 03, 2023
  Beste Noud, Je hebt gelijk. Het "rondje" eindigt inderdaad met een open einde, waarbij de wandelaar de keuze heeft om terug te keren naar het beginpunt of naar Klooster Nieuwkerk te wandelen. Daarnaast is ook voor de fusilladeplaats een kleine omweg nodig. Al deze informatie is helder verwerkt in de PDF die bovenstaand ook gedownload kan worden. Teuntje (Regionaal Archief Tilburg)
 4. Noud | Mar 02, 2023
  Het rondje gedownload  via GPX. Deze route komt niet bij onder andere de fusiladeplaats. Het vormt ook geen sluitende ronde.

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag