Nieuwe foto's familie Schijns

21
17-01-2023
 • Semerang
 • Tilburg
 • aanwinst
 • Wilhelminapark

Miet en Net Schijns

In 2015 zijn na jarenlange onderhandelingen de dagboeken van de zussen Miet en Net Schijns geschonken. De dagboeken zijn een belangrijke bron voor de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. De volledige namen van Miet waren ’Marie Françoise Louisa Joseph en die van Net ’Antoinette Marie Joseph’. Schijns wordt in de familie uitgesproken als Schiens. Beide zussen bleven ongehuwd. Een belangrijk dagboek uit de WO2 ontbreekt. Mogelijk is dat dagboek in Amerika bewaard gebleven. Een belangrijk dagboek van de zussen uit de Tweede Wereldoorlog ontbreekt. Mogelijk is dat dagboek in Amerika bewaard gebleven. De brieven van zussen Schijns zijn geschonken aan het NIOD.

Hun vader Arnold Schijns was handelsagent voor machines en grondstoffen voor de textielindustrie. In 1854 werd hij geboren in Verviers en huwde in mei 1890 met de uit Tilburg afkomstige Louise Broekhans (1861-1911). Het echtpaar kreeg vijf dochters Thérèsa (1891), Jeanne (1892), Antoinette (1894),  Marie (1896-1984), Louise (1904-1983) en een zoon Antoine (1899-1931).  Thérèsa  voelde al vroeg roeping, maar omdat moeder in het gezin vroeg stierf, diende ze voor het gezin te zorgen. Op dertigjarige leeftijd trad ze in, ongeveer gelijktijdig met haar jongere zus Jeanne. Miet zou haar hele leven voor het gezin blijven zorgen. Net werd onderwijzeres en was in de jaren twintig actief voor de studentenvereniging Sint Leonardus. Toine, die jong stierf, zou de zaak voortetten. Maatschappelijk zetten de zussen zich ook in, bijvoorbeeld in december 1924 bij het inpakken voor de Sinterklaasactie voor 1.437 'kinderen en minderbedeelden'. Alle zussen waren toppers om de prijsraadsels in het Zondagsblad op te lossen. 

Link naar blog over de dagboeken van de zussen Schijns.

Zus Louise Schijns

Alleen zoon Antoine en de jongste dochter Louise zouden trouwen,  de vier  zussen bleven ongehuwd. Dochter Louise trouwde in 1931 met de handschoen. Met de handschoen trouwen wil zeggen dat de bruid alleen met de foto in dit geval Tilburg trouwde en de bruidegom Jac. (obus Josephus Nicolaas) van Hout alleen in het huwelijk trad in Indonesië. Na het huwelijk reisde Louise hem achterna  naar het eiland Semerang. Aanvankelijk was dit een zorgeloze tijd, Maar na de Japanse bezetting veranderden hun leven compleet.  Gelijk andere gezinnen waren de oorlogsjaren voor het gezin Van Hout daar zwaar. Samen met haar zes kinderen verbleef ze in jappenkampen. Na de oorlog kwam  Louise alleen met de kinderen terug naar Nederland, waar het gezin door haar zussen Miet en Net op het Wilhelminapark werd opgevangen. 


Bregje van Hout

Bregje van Hout is de jongste dochter uit dit  huwelijk van Jacobus van Hout en Louise Schijns. Bregje werd in 1949 te Eindhoven geboren, toen het verenigde gezin na terugkeer van de vader daar ging wonen.. Als kind logeerde Bregje regelmatig bij haar tantes in Tilburg. Na de dood van haar broer Hans en haar tantes kwam veel archiefmateriaal bij haar terecht. Haar broer Hans van Hout woonde vanaf 1977 ook in het pand aan het Wilhelminapark.

 In oktober 2022 besloot Bregje van Hout de foto’s en enkele documenten van haar moeder Louise en haar tantes Miet en Net Schijns te schenken aan het Regionaal Archief Tilburg. De aanvulling bestaat uit een fotoalbum van Louise Schijns en diverse diploma’s van haar tantes. 

Waar zijn de foto's te vinden?

Link naar de foto's  familie Schijns.

Link naar het fotoalbum van Louise Schijns, Met het pijltje links en rechts is het mogelijk om in het fotoalbum te bladeren.

Link naar familiestamboom. 

 

7 reacties

Reageren
 1. Yvonne | Feb 03, 2023
  Beste Jan van Boxtel, Beslist geen muggenzifterij, bedankt voor de opmerkzaamheid. Ik heb het doorgegeven en het zal worden gecorrigeerd.     
 2. Jan van Boxtel | Jan 30, 2023
  Beste Yvonne, Het is wellicht muggenzifterij, maar vergelijk: Bovenaan staat: 323 Inventaris van het archief van de dames A.M.J. en M.F.L.J. Schijns, 1915 - 1948. Onderaan (bij de diploma's) staat drie maal: M.L.F.J. Overigens, het zijn boeiende dagboeken, vooral over de oorlogstijd.
 3. Yvonne | Jan 21, 2023
  Beste Jan van Boxtel, uiteraard houden we ons aanbevolen voor verbeteringen, graag zelfs.  Maar in haar geboorteakte staat: Marie Françoise Louise Joseph Schijns.   
 4. Jan van Boxtel | Jan 20, 2023
  Een kleine correctie: de juiste voornamen van Miet zijn: Marie Louise Françoise Joseph.
 5. Rob | Jan 17, 2023
  De artikelen 'De onderbelichte rol van Tilburgse vrouwen in de geschiedschrijving van de illegaliteit' van Sanne Schraa en 'Miet Schijns:een ándere vrouw in het Tilburgse verzet van Natasja Zeegers zijn te vinden op: https://www.historietilburg.nl/tijdschrift/2275
 6. Yvonne | Jan 17, 2023
  Beste Marie-Anne,   Dank voor je ontzettend leuke reactie. Over de zussen Miet en Net Schijns verschene in 2019 dit artikel van de hand van Sanne Schraa: Vergeten verzetsvrouwen. De onderbelichte rol van Tilburgse vrouwen in de geschiedschrijving van de illegaliteit, 356643_TT_nr2_BW_2019.indd (historietilburg.nl). Helaas kan ik gene link plaatsen, maar het artikel is te downloaden. Over Frans Siemer schreef ik al weer een tijd geleden deze twee blogs: - Studentenvereniging Sint Leonardus (regionaalarchieftilburg.nl) - Nieuwe foto's uit 1943 van het Brabants Studentengilde (regionaalarchieftilburg.nl)   Met vr. groet,   Yvonne Welings
 7. Marie anne | Jan 17, 2023
  wat ontzettend gaaf. Ik hoop zo dat er ooit nog een boek komt van de familie. Ook de link met Frans tiemer is zo bijzonder vraag me ook af of de kersenboom nog in de tuin staat achter het woonhuis aan het wilhelmina park. Of dat je de sfeer nog terug vind in het woonhuis so bijzonder schrijft miet er over.

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag