Dorpsbestuur Alphen staat online

4
08-01-2023
  • dorpsbestuur
  • Alphen
  • digitalisering
Dorpsbestuur Alphen - marsbevelen voor de legertroepen van de Republiek

Het archief van het dorpsbestuur van Alphen (archief 1200) is toegevoegd aan de lijst gedigitaliseerde archieven. Het archief beslaat de periode (1528) 1600 - 1810 (1813). Het hoofdarchief loopt van 1600 tot 1810, maar er zijn ook stukken uit 1528 en 1813 aanwezig. 

Deze archiefdocumenten kun je voortaan vanuit huis 24 uur per dag bestuderen via deze website! Onderzoek naar lokale geschiedenis wordt op deze manier steeds eenvoudiger.

Het archief van een dorpsbestuur bevat heel interessante informatie over het wel en wee van de dorpsgemeenschap. Het gaat daarbij niet alleen over het bestuur en de schepenbank maar ook over de bewoners is veel terug te vinden. De resoluties of besluiten van het dorpsbestuur geven bv. informatie over branden, uitbraken van ziekten onder mens en dier e.d.

De archieven bevatten b.v. de rekeningen met inkomsten en uitgaven met bijbehorende belastingregisters in veel verschillende vormen. Deze registers kunnen een mooie aanvulling zijn op je familiegeschiedenis. Het zegt iets over bezit, over de plek waar ze woonden in het dorp en over de betekenis die ze hadden binnen de dorpsgemeenschap. Waren ze schepen, of burgemeester, of zetter of vervulden ze een andere tijdelijke functie.

Dorpsbestuur Alphen - volkstelling 1795Er is bijvoorbeeld te zien hoeveel inwoners het dorp had in 1795, bij de volkstelling op 7 september van dat jaar. Het tellen van mannen ouder dan 20 of 25 jaar was vooral een belangrijke aangelegenheid.

Ook kom je stukken tegen over de oorlogslasten die betaald zijn in de jaren 1672 - 1709. Deels tijdens het rampjaar 1672 dus!

In de rubriek Varia vinden we een aantal scans van documenten van een Alphense kleermaker. In een register staan de uitgevoerde werkzaamheden vermeld, waarbij de namen gegeven worden voor wie de opdracht is uitgevoerd met de bijbehorende bedragen.

Voor veel stukken is kennis van oud schrift geen overbodige luxe. Is je kennis wat paleografie betreft wat roestig? Kijk dan eens op Wat staat daer om je kennis op te frissen. Je zult zien dat je uit de documenten veel gegevens van de lokale geschiedenis van Alphen kunt halen.

Ga naar de scans van het dorpsbestuur van Alphen.

 

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag