Oktober Bevrijdingsmaand -3

2
07-11-2022
  • WOII
  • dagboek, Tweede Wereldoorlog, WO2, WOII, Tilburg

Op 27 oktober 1944 werd Tilburg bevrijd. Wat gebeurde er de dagen na de bevrijding? Hierbij een impressie van de dagen na de 27e oktober.

Bijltjesdag

De tijd van afrekening is gekomen na een periode van onderdrukking. Na de bevrijding werd er wraak genomen op Nederlanders die als ‘fout’ werden beschouw. NSB-ers en andere ‘landverraders’ werden door de Binnenlandse Strijdkrachten opgehaald en onder grote belangstelling opgebracht. De Philharmonie in de Kloosterstraat fungeerde als interneringskamp voor gearresteerde NSB'ers en collaborateurs. Ook alle elementen uit het straatbeeld die aan de bezetter deden denken, werden verwijderd. Ook kregen de straatnamen, die voor de oorlog namen van het koningshuis droegen, de oorspronkelijke naam weer terug, zoals het Wilhelminapark.

28 oktober

Op 28 oktober schrijft Miet Schijns in haar dagboek: Ik wil mijn bevindingen in m’n dagboek opschrijven maar eigenlijk heb ik er geen zin in, ik wil op straat of voor de ramen kijken naar de vrolijke drukke feestelijke straten en het overdonderend aantal soldaten en materiaal dat voorbij trekt. Telkens is er wat anders te zien, ritsen tanks, dan motors of vechtwagens, dan wat gearresteerde NSB-ers of moffenmeiden die met de Hitlervlag in de hand en omstuwd door de joelende buurt worden opgebracht. ook af en toe enkele Duitse krijgsgevangenen. Gisterenavond hadden we nog een reuze gezellige avond. De stemming zat er vanzelf al in, ’t Wilhelmus werd gezongen, ’t God save the king, de Marseillaise, en ’t Amerikaanse volkslied waar we echter, John ook niet, de woorden van kenden. Jan haalde z’n guitaar nog voor de dag. Om half negen gingen we naar de kerk en toen hoorden we voor ’t eerst na jaren weer de klok luiden, ons klokje en dat van de Capucijnen zijn geloof ik de enige in de stad die destijds niet zijn opgehaald. Gisteren nog voor we een Engelsman gezien hadden waren de plaatjes “Noorderpark” al overplakt met “Wilhelminapark” de richting wijzers van de 

moffen waren zo verdwenen. Vanmorgen het hoognodige werk gedaan maar je schoot maar niet op. Maar toen die troepen aan kwamen was het zo’n gezellige drukte aan ’t park dat ik het niet gemist zou willen hebben, de straten vol vrolijke mensen, alles oranje en rood wit blauw en niets dan stralende gezichten. En dat militair gedoe, je staat verstomd van dat materiaal, alles even stevig en keurig en de soldaten zijn stevige gezonde mannen, prachtig in de kleren en alles past. Ze gaan gezellig en vlot met elkaar om en zijn zeer vriendelijk en uiterst beleefd voor de bevolking. 

29 oktober

Op 29 oktober 1944 gaven de Schotse Pijpers, onder grote belangstelling, een parade op de markt in Tilburg. 

3 november

Vrijdag 3 november 1944 begonnen de officiële feestelijkheden rondom de bevrijding van Tilburg. In de middag zou er een receptie zijn voor het publiek in het paleis-raadhuis. Die dag vloog er ook een V-1 over het oostelijke stadsdeel en werd neergeschoten. Met een daverende explosie stortte de V-1 neer op een akker aan de Heikantsebaan. Op dat moment was de vijfjarige René Klessens aan het spelen in de Molenbochtstraat. Hij viel bewusteloos neer, waarschijnlijk was hij getroffen door een scherf van een ontplofte luchtdoelgranaat. René overleed dezelfde dag in het ziekenhuis

4 november

Op 4 november schrijft Miet Schijns in haar dagboek: Vandaag werd hier de bevrijding van de stad gevierd. Vanmorgen allemaal wat meegeholpen zodat we ’s middags vroeg klaar waren. In de stad was het een drukte van belang, allemaal vrolijke mensen, met rood-wit-blauw en vooral oranje gesierd. Je kon niet in de buurt van ’t raadhuis komen, al die straten waren al opgestopt. Er reed ook nog een grote nog gave BA bus met het opschrift “ik was een duikeling”. Op den Heuvel stonden massa’s mensen, we hoorden gejoel en ’t schijnt dat lang de andere kant prins Bernhard in een auto voorbij reed.

5 november

Die dag zijn er tot 10:30 drie zware explosies, vermoedelijk van opblazen bij brugbouw Bosscheweg of tot explosie brengen van niet-ontplofte granaten

Omstreeks 16:30 is er kampvuur op het Heuvelplein door de Padvinders. Vervolgens wordt er een voetbalwedstrijd gespeeld tussen een Tilburgs elftal en Engels elftal. De opbrengsten komen ten goede aan de Tilburgse oorlogsslachtoffers.

Om  16.40 meldt de Luchtbeschermingsdienst: 'Men deelt op straat mede dat in een der kerktorens van de Heuvelsche Kerk een explosie moet hebben plaats gevonden op dezen tijd. Er schijnen gewonden te zijn geweest, daar de ziekenauto ter plaatse is geweest.' Om 21.00 meldt de luchtbescherming dat in aansluiting op bericht van 16:40 inzake explosie in de Heuvelkerk kan nog worden vermeld dat een padvinder, Henk Erven, zich op het koor van de Heuvelse kerk bevond om een kijkje in de toren te nemen. Een achtergebleven boobytrap veroorzaakt een hevige explosie waarbij hij overlijdt.

Dit was de derde - en laatste- aflevering van de serie Oktober Bevrijdingsmaand.

De andere blogs in deze serie:

Oktober Bevrijdingsmaand -2

Oktober Bevrijdingsmaand

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag