26 oktober: Presentatie onderzoeksgids oorlogsslachtoffers

10
28-09-2022

Meld je hier aan voor de presentatie van de onderzoeksgids 'Bevrijd van de vergetelheid'. Onderzoeksgids slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog   gepresenteerd in Regionaal Archief Tilburg op 26 oktober.

Vanaf mei 2021 is een onderzoeksgroep van Regionaal Archief Tilburg druk aan de slag met onderzoek naar alle 732 Tilburgse oorlogsslachtoffers. Van elk van deze personen wordt een levensbeschrijving gemaakt in de Wiki Midden-Brabant, zo mogelijk met een portret. Het onderzoek is tijdrovend, inspannend, soms emotioneel en brengt ook veel voldoening. De ontdekkingen die de leden van de onderzoeksgroep doen, zijn bijzonder. Een nieuwe bron met spectaculaire gegevens, een compleet onverwachte wending in iemands levensverhaal, het overlijden van een onschuldig persoon. Om aandacht te geven aan dit project, is een onderzoeksgids samengesteld waarin de leden hun ervaringen delen. Hoewel de Tweede Wereldoorlog bijna tachtig jaar geleden is geëindigd, blijft het belangrijk de slachtoffers hiervan te herdenken. Door hun verhaal te vertellen houden we de herinnering aan hen die gestorven zijn levend voor komende generaties.

Ans Holman richt zich bij haar onderzoek op tewerkgestelden, waarbij ze veelvuldig gebruik maakte van Nederlandse en Duitse bronnen. In haar artikel verweeft zij ook een verhaal uit haar eigen familie. Natasja Zeegers deed onderzoek naar burgerslachtoffers en stuitte op verschillende emotionele verhalen. Sterre Schlink kwam op het spoor van een interessant verhaal van twee verzetsgroepen. Eén van de leden komt om. Tijdens dit onderzoek deed zij opzienbarende ontdekkingen. Sanne Schraa stuitte in de archieven van Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven op een bijzonder dagboek van een Zuster van Liefde tijdens de internering in voormalig Nederlands-Indië.  In tekeningen geeft zij weer wat ze meemaakt. Rob van Putten richt zich in zijn artikel op onderzoek naar Joodse slachtoffers uit Tilburg. Hij belicht de geschiedenissen van twee families. Astrid de Beer doet uitgebreid verslag van activiteiten van illegaal werkers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze vertelt welke bronnen belangrijk zijn als je onderzoek wilt doen naar de illegaliteit.

Aan deze gids werkten Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven en de Oorlogsgravenstichting mee. Achterin staat een bronnenlijst met links en qr-codes, zodat anderen eenvoudig kunnen zien waar zij zelf onderzoek kunnen doen. Dat is ook één van de redenen van het bestaan van deze gids: inspireren van anderen tot het doen van onderzoek. Het is nog steeds verrassend wat er in alle bronnen te vinden is. En zeker nu steeds meer oorlogsbronnen beschikbaar komen, tachtig jaar na de oorlog. 

Programma:

14.30 uur: inloop

15.00 uur: welkomstwoord door Luud de Brouwer

15.05 uur: Project Bevrijd van de vergetelheid door Astrid de Beer

15.20 uur: De gebroeders Appels: Wehrmachtsaannemers, verzetslieden of oorlogsslachtoffers door Sterre Schlink

16.00 uur: Verborgen oorlogsherinneringen. Dagboek van een zuster in gevangenschap in voormalig Nederlands-Indië door Sanne Schraa

16.20 uur: Overhandiging eerste exemplaren

16.30 uur: Afsluiten met borrel

Klik hier om je aan te melden voor de presentatie. Natuurlijk krijgt iedereen een onderzoeksgids mee naar huis!

4 reacties

Reageren
  1. Astrid | Oct 27, 2022
    hallo Louis, je kunt bij de balie van Regionaal Archief Tilburg de onderzoeksgids ophalen
  2. Louis | Oct 05, 2022
    Hallo ik zal wel graag de onderzoeksgids willen hebben hoe kan ik daar dan aankomen mvg, Louis Versluis  
  3. peter | Oct 01, 2022
    Ik wil ook graag aanwezig zijn. TV programma The Peter Talks en www.petervanderlichte.nl  mail: peter@petervanderlichte.nl
  4. JJM | Sep 30, 2022
    Graag wil ik bij deze bijeenkomst aanwezig zijn. Met vriendelijke groet Jos Naaijkens (vrijwilliger RAT)    

    Reageren

    Contact en informatie
    sluit Hulp nodig?
    We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
    Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

    sluit Online op dit moment
    chatOnline -
    Stel een vraag