Efteling 70 jaar!

5
16-07-2022
  • Efteling
  • Loon op Zand

Ben je dit jaar al eens naar de Efteling geweest? Dan zal het je niet ontgaan zijn dat zij iedere dag een feestje vieren. De Efteling bestaat namelijk 70 jaar! Een enorm park voor iedereen die zich een dagje in een droomwereld wil wanen. Ga je voor de nostalgie van het sprookjesbos, een wilde rit in een van de achtbanen of voor de prachtige flora en fauna? Zelfs trouwen, dineren en logeren is er mogelijk.

Aan de Efteling zoals we die nu kennen, gaan jaren van ontwikkelen en bouwen vooraf. Het park is in de jaren dertig van de vorige eeuw begonnen als sport- en natuurpark. Maar met de komst van het sprookjesbos in mei 1952 werd een start gemaakt met de Efteling van nu. De toenmalige burgemeester van Loon op Zand wilde met deze verandering de lichamelijke ontwikkeling en ontspanning van de inwoners van Loon op Zand en het toerisme naar en binnen de gemeente bevorderen. En dat is gelukt!! 

In de afgelopen 70 jaar zijn er heel wat attracties bijgekomen (en sommige weer weggegaan). In onze archieven kun je daar flink wat informatie over vinden. Want de bouw van bijvoorbeeld de Vliegende fakir kan niet zonder officiële aanvraag, inclusief kostenoverzicht. In het archief van gemeentebestuur Loon op Zand valt te lezen dat dit "stenen bouwwerk opgebouwd uit kalkzandsteen en cementbetonblokken, omgeven door ± 2000 st. electrische en mechanische apparatuur" totaal ƒ70.000,- heeft gekost. Een aardige som geld in 1959. Tegelijk werden het kasteel van Doornroosje, de middeleeuwse muur rondom het plein en verschillende andere bouwwerken bij de gemeente aangemeld. Inmiddels zijn er 30 sprookjes in het sprookjesbos te zien. En vergeet de muzikale paddenstoelen niet, wie heeft er geen foto van zichzelf op een van deze iconische beelden?

folder python 1981

Naast aanvragen bij de gemeente en verschillende bouwtekeningen (niet openbaar) hebben wij ook nog een map in beheer met oude folders van de Efteling. Ieder jaar kwam er wel een attractie bij die dat jaar in de kijker stond. De Fata morgana, Bobslee of Piraña, allemaal kregen ze en mooie eigen folder. 1981 was het jaar van de Python, de eerste achtbaan in de Efteling die echt helemaal over de kop ging. 

De komende tijd zullen we af en toe wat extra aandacht besteden aan deze bijzondere verjaardag op onze social media kanalen. Ben jij helemaal fan van de Efteling of benieuwd naar wat archiefstukken zoals een oud toegangskaartje of plattegrond? Hou dan onze Instagram en Facebook in de gaten! 

Bronnen:

Archief gemeentebestuur Loon op Zand 1937-1980 1110

Collectie documentatie Loon op Zand 1102

Diacollectie Ad de Bont 1747

Wikipedia Efteling

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag