Wie kent het verhaal van de Arubaanse Boy Ecury?

13
24-04-2022
  • WO2
  • WOII
  • Tweede Wereldoorlog

Vergeten Helden

Omroep MAX komt met een nieuw drieluik Vergeten Helden. In deze serie duikt presentator Jörgen Tjon in het leven van een aantal heldhaftige strijders uit de Nederlandse koloniën. Mannen en vrouwen die zich in Nederland met gevaar voor eigen leven tijdens de Tweede Wereldoorlog aansloten bij het verzet. Ze vochten samen met Nederlandse verzetsstrijders, saboteerden de nazi’s of hielpen Joden om onder te duiken. Vergeten Helden is te zien op maandag 2, dinsdag 3 en woensdag 4 mei om 22.15 uur bij MAX op NPO 2.

Woensdag 4 mei: 22.10 uur bij MAX NPO 2: Het verhaal van Boy Ecury (1922-1944)

Wie kent het verhaal van de Arubaanse    Boy   Ecury    die gestrande geallieerde piloten hielp en aanslagen pleegde op opslagplaatsen van de Duitsers? Presentator Jörgen Tjon gaat op zoek naar verhalen van strijders en onderzoekt waarom hun daden vaak onderbelicht bleven in de Nederlandse geschiedenis. Hij ontdekt dat deze helden uit de Antillen, Suriname en Nederlands-Indië tijdens de oorlogsjaren weliswaar op gelijke voet stonden met hun mede-verzetsstrijders, maar dat dit na de oorlog totaal anders was. Kwam het door hun achtergrond? Was het politiek? Deze verzetsmensen hebben de geschiedenisboeken maar zelden gehaald en kregen weinig waardering na de oorlog. 

Segundo Jorge A (Boy) Ecury, geboren op 23 april 1922 in Oranjestad (Aruba) en overleden op 6 november 1944 op de Waalsdorpervlakte. Hij was een verzetsman die ter dood veroordeeld werd en gefusilleerd op 6 november 1944. In de derde en laatste aflevering over vergeten verzetshelden van de Tweede Wereldoorlog, gaat presentator Jörgen Tjon op zoek naar de verhalen van de Antilliaanse Boy Ecury, Luìs de Lannoy en Tirzo Sprockel. Vanuit het Brabantse Tilburg en Oisterwijk proberen zij de Duitse overheersers te saboteren daar waar het kan en brengen zij met gevaar voor eigen leven geallieerde piloten in veiligheid. Jörgen reist naar de locaties waar de acties zich afspeelden, spreekt de nabestaanden en steekt zijn licht op bij historicus Esther Captain, want de Antillen blijken voor de Europese oorlogsvoering van onmiskenbaar groot belang te zijn geweest.

Bekijk de aflevering terug

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag