Film van de maand #21 Eindexamen bij het Theresialyceum

11
28-09-2021
  • film van de maand
  • uit de beeldcollectie
  • Theresialyceum
  • onderwijs
  • feest
  • Youtube
  • film
  • Tilburg
Middelbaar onderwijs. Inzegening van de eerste steen voor het nieuwe gebouw van het R.K. Theresialyceum. Moussault & Moussault

Het eindexamen. Dit is een belangrijk overgangsritueel voor jongvolwassenen. Als een eerste stap naar volwassenheid. Na een stressvolle periode vol hard studeren volgt (als alles goed is gegaan) een tijd van ontspanning en feest. De film van deze maand bewijst dat de vrolijke ontlading na het eindexamen van alle tijden is. We zijn namelijk getuige van de feestelijkheden rondom het eindexamen op het Tilburgse Thereasialyceum in 1947.

Voor ‘Meisjes van goeden doen’

In 1926 stichtte de Zusters van Liefde een school voor ‘meisjes van goeden doen’. In de bestaande mulo aan de Oude Dijk begon de RK Sint Theresia-HBS met veertien leerlingen. Al snel werd de HBS omgezet in een gymnasium en in 1931 kwam hier nog een mms bij, waardoor de school een lyceum werd. Het Theresialyceum wordt in dit jaar uitgebreid met een nieuw schoolgebouw in de stijl van de Amsterdamse School. Het gewaagde ontwerp van architect Sjef Donders aan de Oude Dijk 9 is vandaag de dag een beschermd rijksmonument. De school zou later, via barakken aan het Stuivesantplein, verhuizen naar de Professor van Cobbenhagenlaan.

Het is echter het prachtige decor van de Oude Dijk, waartegen de film uit 1947 valt te plaatsen. De beelden van het volle schoolplein tonen een typische meisjesschool in de jaren veertig, waarbij iedereen keurig in uniform loopt. Met rok over de knie, witte blouse en stropdas.

Eindexamenfeest

Op de film is te zien hoe de feestelijkheden rondom het examen beginnen. De geslaagde leerlingen arriveren met lauwerkransen op de schouders voor een ereronde op een open truck. Trots zwaaiend, en onder begeleiding van fietsende leerlingen, rijden ze door Tilburg.

Na het officiële gedeelte worden de schooluniformen ingewisseld voor feestelijke jurkjes en wordt mannelijk gezelschap uitgenodigd. Het feestje begint met een keurig theekransje, maar al snel wordt met ingehaakte armen een luidkeels gezongen (minuut 6:06). Ook zonder geluid komt de opgelaten sfeer duidelijk naar voren. Het feestje zet zich voort zoals je mag verwachten van een groep jongeren; met een vrolijk dansfeest. Uiteraard wel ten alle tijden als ‘meisjes van goeden doen’, zoals ze zijn opgeleid door de zusters aan de Oude Dijk.

 

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag