Nieuw  ooggetuigenverslag bevrijding Tilburg 1944

18
24-09-2021
  • dagboek
  • Tilburg
  • Tweede Wereldoorlog
Tweede Wereldoorlog.  Bevrijding.  Een uitgelaten menigte heeft zich op 27 oktober 1944 verzameld bij de Heikese kerk.  Foto Hendrikx
Het blijft bijzonder wanneer anno 2021 er nog een ooggetuigenverslag uit de Tweede Wereldoorlog opduikt. De neef en nicht van Riet van den Brekel (1921-2010) schonken haar bijzondere dagboek over Tilburg aan Regionaal Archief Tilburg.

De Tilburgse Riet van den Brekel startte op 3 september 1944 met haar dagboek over de oorlogshandelingen. Ze begint haar dagboek met het feit dat sinds de gevechten Frankrijk zijn binnengetrokken het spannender wordt. Ze schrijft veel over wat ze hoort via de 'berichten', wat is waar en wat is niet waar?

Tilburgers zitten midden in een oorlogssituatie, begin september worden vele tuinen door vliegtuigen situaties en vliegvelden gebombardeerd. Groenten en aardappelen zijn schaars geworden omdat het vervoer is stopgezet. Op 3 september ziet Riet voor het eerst Tommy's, die overvliegen. De dag betrekking hebben op alle winkels te zijn, geen bakker heeft nog brood. De bezetter laat dezelfde avond nog telefooncellen en enkele bruggen springen. Spanningen lopen op, Duitsers verzamelen zich met fietsen zonder banden en paarden bij De Rooi Pannen. In de buurt is een fijne schuilkelder van meneer Verhoeven beschikbaar.

22 september is een nare dag, de Duitse vernielingstroepen zetten hun beste beentje voor de centrale spoorwerkplaats te vernietigen. Begin oktober moet Riet voor de boodschappen uren in de rij staan. hoe is het gedreun van de kanonnen beter te horen. Aan de bezetter moet nog worden geleverd zoals 10.000 dekens. De Duitse bezetters mogen alles vorderen, van paarden, karren, fietsen en voertuigen en bij weigering andere schieten ze. Duitsers verlaten het klein seminarie De Rooi Pannen. Er zijn rossen meer te zien, wachtende geschoten wordt. Nachten zijn vaak onrustig. Bewoners slaan aan het stelen, bijvoorbeeld kolen, die schaarser worden. 

25 oktober is de toestand. Twee dagen later vallen er doden op de Broekhovenseweg. Eindelijk om drie uur in de middag ziet Riet de eerste Tommy's de stad binnenkomen, die met gejuich en enthousiasme worden ontvangen. 
Bewoners zijn in een feeststemming, 'heerlijk, heerlijk' schrijft Riet op 30 oktober.
NSB'ers worden door de Ordedienst opgehaald en gevangen gezet . Ook zijn verschillende meisjes kaal geknipt. 

Haar dagboek houdt Riet van den Brekel bij tot 8 mei 1945. Wanneer je het dagboek wilt lezen,   zoek dan binnen de archieven op onze site op "Riet van den Brekel dagboek". Je vindt de scans van haar dagboek bij inventarisnummer 19   (528.19D).
Dichter bij de beleving van de bevrijding van Tilburg kun je haast niet komen.

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag