Film van de maand #19 Liefde op de kermis

8
20-07-2021
 • film van de maand
 • filmcollectie
 • kermis
 • Tilburg
 • Tilburgse kermis
 • liefde
 • Youtube

Ieder jaar in juli wordt de Tilburgse binnenstad afgezet om ruimte te maken voor de kermis. De grijze straten veranderen in een zee van kleuren en fonkelende lichtjes. Kreten als “Nog eentje dandanannn” echoën door de straten en de geur van versgebakken oliebollen laat de voorbijgangers watertanden.

Voor de echte kermisliefhebber zal de film van deze maand een feestje zijn. We blikken namelijk terug op de kermis in 1986, wanneer liefde een hoofdrol speelt. De liefde voor het kermisvak, maar ook zingend flirten en ouderwetse romantiek.

Een geboren kermisexploitant

De film opent met kermisexploitant Lout. De geboren Tilburger groeide op aan het Willemsplein, waar ieder jaar de kermis onder zijn neus werd opgebouwd. Toen hij zijn baan als huisschilder kwijtraakte besloot hij de overstap te maken naar het reizende kermisbestaan. Hij begon met een luchtkussen, maar stapte over naar de ‘steile wand’.  Motoren trotseren bij deze kijkattractie de zwaartekracht ter vermaak van het publiek. Terwijl de man over zijn passie praat, wordt op de achtergrond flink doorgewerkt aan de opbouw. Zeilen worden opgetakeld en de steile wand krijgt langzaam vorm op de Heuvel.

De tekst gaat door onder de video.

 

“Want kermis komt maar eens in ’t jaar”

Aanvullend geeft de film een aardig kijkje in de geschiedenis van de kermis. Op het Paleis-Raadhuis hangt een spandoek met daarop een kermislied uit 1851. De tekst verhaalt over de ontluikende kermisliefdes en hoe de kermis eenieder in “Vrolijkheid verteerd”. Ieder meisje krijgt “een knappen vrijer” en waar de spelletjes zijn gaat men “verliefd gearmd te samen”. Er wordt “een flesch of wat gedronken”, maar dat maakt niet uit “Want kermis komt maar eens in ’t jaar”. De boodschap is duidelijk: de kermis is maar eens per jaar, dus geniet ervan!

Liefde in de carrousel

De bezongen liefde lijkt niet ver van de werkelijkheid te zitten. In de film vertelt het echtpaar Van Hest hoe ze elkaar 54 jaar geleden (!) op de kermis hebben ontmoet. Het hartverwarmende verhaal begint met huisarrest en een geheime boodschap onder een postzegel. Zo wordt het eerste heimelijke afspraakje gemaakt. Op de laatste avond van de kermis ontmoeten de twee elkaar in de carrousel, “En toen zijn we even via een achterdeurtje in een stiller straatje echt kennis gaan maken”. De vonk sprong over en de liefde werd bezegeld met een huwelijk. Sinds de eerste ontmoeting in de carrousel is er niet veel veranderd. Ruim een eeuw later staat het echtpaar nog steeds dolverliefd samen op de kermis.

Ook verliefd op de kermis? Bekijk dan ook Film van de maand #7 (met nog oudere kermisbeelden) of doorzoek de kermisplaatjes in onze prachtige fotocollectie.

2 reacties

Reageren
 1. luud | Jul 22, 2021
  @Rob Dat is niet flauw hoor. Reacties zijn altijd welkom. Alleen is ook 1974 niet goed. Ze waren ten tijde van de opname 47 jaar getrouwd. Dus dat jaartal is nu verwijderd. Doet niets af aan het verhaal!
 2. Rob | Jul 20, 2021
  Ik wil niet flauw zijn, maar 1947 moet natuurlijk 1974 zijn.

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag