Nieuwe levensbeschrijvingen en foto's oorlogsslachtoffers

10
04-06-2021
  • oorlogsslachtofffers
  • WOII
  • WO2
  • Wiki Midden-Brabant
  • onderzoek
Bidprentje Joke VermeerEen maand geleden zijn we begonnen met het project Bevrijd van de Vergetelheid, waarin we  alle Tilburgse oorlogsslachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog een levensbeschrijving én een gezicht willen geven.

We hebben ook een oproep gedaan om informatie en foto's met ons te delen. Hieraan is massaal gehoor gegeven. Hartelijk dank daarvoor! In dit maandelijks terugkerende blog doen we verslag van de laatste ontwikkelingen.

Joke Vermeer
Op 30 juni 1944 werd de achtjarige Joke Vermeer dodelijk getroffen door een kogel in haar hoofd. Zij speelde op dat moment buiten op straat, samen met andere kinderen. Die dag waren er twee verzetslieden uit Bergen op Zoom in Tilburg gearriveerd. Zij trokken de aandacht van de Sicherheitspolizei die hen achtervolgden. Beide partijen vuurden schoten af. De achtervolging ging van de Telefgraafstraat naar de IJzerstraat, waar Joke werd getroffen door een rondvliegende  kogel. Lees hier haar levensverhaal.

Poolse soldatenGust van Lieshout
Op 5 april 1945 kwamen er vijf Poolse militairen om bij een ongeluk met een landmijn:  Dit waren Alfons Lasko Adam Srzypcyk, Julian Novak en Stanislaw  Piecyk. Veel persoonlijke informatie hebben we (nog) niet over hen, maar wel prachtige foto's.

Gust van Lieshout

Van Lieshout meldde zich aan voor de Nederlandse Arbeidsdienst; “dan hoefde hij niet naar Duitsland”, zo laat zijn broer Henk weten. Later werd hij ook tewerkgesteld in Duitsland. Na een tijdje is hij bij familie in Tilburg ondergedoken, vervolgens is hij opgepakt bij de Belgische grens, overgebracht naar Den Bosch en op transport gesteld naar Duitsland, waar hij aan tbc overleed. Lees hier zijn levensverhaal.

Henrietta Alida van LoonJetje van Loon
Op 1 februari 1945 viel er om tien over half een ‘s middags een Duitse V-1 neer in de Minister Talmastraat. Er waren 22 doden, zes zwaargewonden en 78 lichtgewonden. Bovendien had de bom enorme ravage aangericht. De achttienjarige Jetje van Loon was een van de 22 doden. Zij werkte als gezinsverzorgster.  Zij was die dag aan het werk in de Minister Talmastraat. Normaal gesproken ging zij tussen de middag altijd naar huis om te eten, alleen die dag niet....
Lees hier haar levensverhaal.

Leo Schuurmans
Leo, kettingscheerder bij de firma Van Spaendonck, werd in het kader van de arbeidsinzet in Duitsland tewerkgesteld. Hij werkte in Kassel Bettenhausen bij de firma Gerhard Fieseler Werke.  Leonardus Maria Adrianus SchuurmansOp 28 juli 1943 vertrok een konvooi van 182 geallieerde B-17 bommenwerpers om de Fieseler Flugzeugbau fabrieken in Kassel te bombarderen. De meeste bommen misten hun doel en vielen op de "Fieselersiedlung" de arbeiderswijk waar ook de Nederlandse dwangarbeiders verblijven. Leo Schuurmans kwam hierbij om het leven. Bekijk hier zijn levensverhaal. Leo schreef vanuit Kessel Bettenhausen brieven aan zijn jongere broer Frans die in Keulen te werk was gesteld. Deze brieven bevinden zich in de collectie van Regionaal Archief Tilburg.

Piet Versteegen
In de kerstnacht van 1944 wil Piet met zijn verloofde Joep naar de nachtmis. In de Lange Nieuwstraat sommeert iemand van de Ordedienst (OD) hem te stoppen. Piet schrikt, Piet Versteegendraait zich om en wil wegfietsen. De OD'er vertrouwt het niet, pakt zijn wapen en schiet. Piet wordt geraakt in een slagader, het bloeden kan niet gestelpt worden en hij bloedt dood. Voor het hele levensverhaal van Piet, klik hier.






Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag