Bevrijd van de vergetelheid. Geef elk oorlogsslachtoffer een gezicht

10
22-04-2021
 • onderzoek
 • WOII
 • WO2
 • oorlogsslachtofffers
 • Wiki Midden-Brabant
Collage van foto's oorlogsslachtoffers

Op 4 mei start Regionaal Archief Tilburg met een project om alle oorlogsslachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog een levensbeschrijving én een gezicht te geven.
Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. Door hun verhaal te vertellen willen we de slachtoffers eren en de herinnering aan hen levend houden. Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant  en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving én foto op te nemen. Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie behalve naam en overlijdensdatum. Wie was de persoon achter de naam?

752 Oorlogsslachtoffers604475 - Familie Stalpers-van Velden. Beeldcollectie Regionaal Archief Tilburg
De Tweede Wereldoorlog heeft heel veel mensenlevens gekost. In de wiki staan nu 752 namen van omgekomen personen. Deze lijst is gebaseerd op het onderzoek dat archiefmedewerker Gerrit Kobes enkele decennia terug heeft gedaan. In de loop van de jaren zijn er ca. 100 namen van oorlogsslachtoffers op de lijst bijgezet.
De groep oorlogsslachtoffers is heel divers. 132 Joodse Tilburgers zijn vermoord in concentratie- en vernietigingskampen als Auschwitz, Bergen-Belsen en Sobibor. De lijst bevat ook mensen die omgekomen zijn in Duitsland tijdens werkzaamheden voor de Arbeitseinsatz. Onder de slachtoffers bevinden zich militairen, zowel van Nederlandse als geallieerde zijde: Australische, Engelse en Poolse (veelal jonge) mannen vonden in Tilburg hun laatste rustplaats.

Tot de slachtoffers behoren ook mensen uit het verzet, die de dood vonden in concentratiekampen, op ’n fusilladeplaats, gedood werden tijdens de actie of die ene verzetsman, die werd doodgeschoten door zijn eigen makkers omdat zij hem niet meer vertrouwden. Er waren ook talloze vrouwen, mannen en kinderen (soms nog maar baby’s) die de bombardementen en beschietingen niet overleefden, zoals bijvoorbeeld het gezin Stalpers-Van der Velden dat om het leven kwam tijdens het bombardement van 10 mei 1940 in de Noordstraat.  Ook agenten, die weigerden met de Duitse politie samen te werken, staan in de lijst. Zij werden vaak gearresteerd en gedeporteerd. En soms zijn er mensen die door een ongelukkige speling van het lot de dood vonden, zoals de vijftienjarige Wilhelmus van Ooijen, die op 5 september 1944 op de Kanaaldijk stond en getroffen werd door een waarschuwingsschot van een agent die een plunderende menigte wilden tegenhouden. Opvallend is dat de meeste oorlogsslachtoffers zijn gevallen na de officiële bevrijding van Tilburg, door bombardementen, beschietingen en raketten.

604412 - Johannis Leijten. Beeldcollectie Regionaal Archief TilburgHelp jij ons met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

We hebben jouw hulp nodig om deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl  o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers. Het project loopt van 4 mei tot 27 oktober, de dag waarop Tilburg - na wekenlange strijd-  bevrijd werd. We houden iedereen via dit blog en sociale media op de hoogte van de vorderingen en we zullen regelmatig verslag doen van verhalen over de oorlogsslachtoffers.

Bekijk hier de lijst met alle namen.
Voor foto's van de oorlogsslachtoffers, kijk op het bord Bevrijd van de vergetelheid op Pinterest.

4 reacties

Reageren
 1. Astrid | Apr 29, 2021
  Hallo Berry, Bedankt voor je reactie. Je legt meteen de vinger op de gevoelige plek! Inderdaad, in de lijst zitten geen omgekomen Duitsers. Het lijkt me goed om dit eerst intern te bespreken.
 2. Astrid | Apr 29, 2021
  Hallo Lianne, Bedankt voor je reactie. Oorlogsslachtoffers uit Hooge en Lage Zwaluwe zijn ook van harte welkom!
 3. Berry | Apr 29, 2021
  Mooi initiatief. Met het risico dat ik een knuppel in het hoenderhok gooi: bij het doorlopen van de lijst mis ik één categorie oorlogsslachtoffers: de Duitsers. Horen die er 75/80 jaar na dato nog niet bij? Ze vochten natuurlijk niet voor de goede kant, maar het blijven natuurlijk mensen met familie/nabestaanden. Niet iedereen stond te juichen om aan de oorlog deel te nemen en om Nederland te bezetten. Vaak hadden ze simpelweg geen keus. Je moest je Wehrdienst vervullen.Verschillende rasechte Tilburgse jongens zijn overigens in Rusland gesneuveld. Ze hadden de pech dat ze een Duitse vader hadden en moesten verplicht in dienst bij de Wehrmacht. Weigeren was er in die tijd ook niet bij. Dat betekende in de meeste gevallen de dood na een korte rechtszaak.Ik krijg net een foto binnen van een Duitse jongen in uniform die in 1944 in Tilburg is gemaakt. Als je het gezicht ziet: het is nog een kind.
 4. Lianne | Apr 28, 2021
  Beste lezer, Behoren oorlogsslachtoffers uit woonplaatsen Hooge en Lage Zwaluwe en Breda tot het gebied waar u gegevens over zoekt? Met vriendelijke groet, Lianne Kouters

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag