Film van de maand #15 Het standbeeld van Koning Willem II

7
17-03-2021
 • film
 • Youtube
 • Heuvel
 • monument
 • Den Haag
 • Wilhelmina
 • Koninklijk huis
 • Tilburg
 • Willem II
 • uit de beeldcollectie
 • film van de maand
Onthulling monument Willem II. Fotograaf onbekend, fotonummer 053285.Vandaag is het de sterfdag van Koning Willem II. Op 17 maart 1849 blies de vorst zijn laatste adem uit in zijn geliefde Tilburg. Hij was enkele dagen eerder al vanuit Den Haag naar de Brabantse stad gereisd om zich terug te trekken in zijn oude paleis aan de Nieuwendijk. Waar hij na een aanval van kortademigheid stierf in zijn stoel.

Hoewel het lichaam van de koning op 3 april 1849 naar de koninklijke grafkelders in Delft werd gebracht, leeft de erfenis van Willem II voort in de Brabantse stad. Het Paleis-Raadhuis heeft een prominente plek in het centrum en de grootste voetbalclub draagt zijn naam. Daarnaast kijkt een meer dan levensgroot standbeeld van de vorst tot op de dag van vandaag uit over de Heuvel. Hoewel direct na het overlijden van de koning landelijke plannen werden gemaakt voor een gedenkteken, zou het nog tot 1924 duren voordat het monument in de Tilburgse binnenstad werd onthuld. Dankzij de film van deze maand kunnen we bijna honderd jaar later meekijken met de onthulling. 

Een monument. Maar waar?

Monument voor Willem II in Den Haag in 1902. Fotograaf onbekend, fotonummer 021429Het feit dat niet direct na het overlijden van Koning Willem II een monument werd geplaatst, had met name te maken met een discussie over de locatie. In de eerste instantie werd Den Haag geopperd, maar al snel kwam een tegengeluid vanuit Tilburg. Een Amsterdams comité pleitte in 1849 voor een ruiterbeeld in de hoofdstad, maar hiervoor kwamen te weinig voorstellen binnen en het plan werd aan de kant gezet. Er kwam zelfs een voorstel vanuit Utrecht.

Uiteindelijk riep een Haagse commissie in 1849 kunstenaars op om een voorstel in te dienen. De keuze voor de uitvoering viel uiteindelijk op de beeldhouwer E.F. Georges. Zijn bronzen beeld werd per stoomboot vanuit Parijs naar Den Haag vervoert en werd in oktober 1853 op een sokkel op het Buitenhof geplaatst (zie foto hierboven). De officiële onthulling vond plaats op 23 maar 1854 in koninklijk gezelschap van Koning Willem III.

Van Den Haag naar Tilburg

Slechts zeventig jaar na de onthulling ontstonden in Den Haag al de eerste plannen voor een nieuw monument. Koning Willem II zou in de hofstad geëerd moeten worden met een bronzen ruiterstandbeeld. Het oude bronzen beeld moest hierdoor plaatsmaken en werd voor duizend gulden verkocht aan Tilburg. Evenals de stervende koning in 1849, maakte het bronzen beeld de reis van Den Haag naar het zuiden. Waar het op 26 september 1924 werd onthuld door koningin Wilhelmina


De tekst gaat verder onder de film.De filmbeelden 

Onhulling in Tilburg in 1924. Fotograaf onbekend, fotonummer 053295.Op filmbeelden van deze dag zijn de feestelijkheden te volgen. Een menigte heeft zich verzamelt voor een podium op de Heuvel. Zo hopen een blik te vangen van koningin Wilhelmina, die met een lichte jas toekijkt vanaf de verhoging. Burgemeester Frans Vonk de Both spreekt het publiek, en in het bijzonder hare koninklijke hoogheid, toe. Via onder andere krantenartikelen weten we dat hij sprak over de verdiensten van Willem II voor het land en voor Tilburg. Waarna de koningin een oorkonde tekent om de wederopstelling van het monument officieel te bevestigen. Koning Willem II is symbolisch teruggekeerd in Tilburg.

1 comment

Reageren
 1. Will | Apr 10, 2021
  is er ook nog iets van Het Willemsplein  Aankomst Koningin Juliana en Bernard <Heeft mijn zus Ans 70 j Geleden toegesproken  Was ingestudeerd door Frater Frederico  Met Groet Will van Grinsven 

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag