Film van de maand #14 Film onbekend

3
27-02-2021
 • familie
 • Youtube
 • film
 • uit de beeldcollectie
 • film van de maand
Film van de maand #14 still 4Bij sommige films uit de collectie van Regionaal Archief Tilburg zijn lange verhalen te vertellen. Over oude beroepen, opbloeiende festivals of verdwenen stadsbeelden. Er zijn echter ook films waarvan de gegevens verloren zijn gegaan.

Over de film van deze maand valt niet veel te vertellen, omdat we er eenvoudigweg niets van weten. Dankzij de digitalisering van de originele film hopen we dat zoveel mogelijk mensen de film bekijken. Hopelijk kunnen we aan de hand van de kennis van de kijkers het verhaal van deze onbekende familie weer deels herstellen.

De tekst gaat verder onder de film.


Een onbekende familiefilm

Still uit film D0094, meisje met kinderwagen.In het depot van het archief werd een oude rol aangetroffen met een 8mm film. Het bleek een amateurfilm van een gezin waarvan de familienaam in de loop der tijd vergeten is. Met het digitaliseren en tonen van de film hoopt Regionaal Archief Tilburg dat het verhaal van deze onbekende film weer verteld kan worden. 

De zomerse film opent in een tuin. Een man met witte jas loopt uit beeld, terwijl drie kinderen spelen. In de volgende scene zien we een klein meisje in wit jurkje. Ze duwt een kinderwagen, die duidelijk te hoog is voor haar, over de kinderkopjes. Later loopt ze met waarschijnlijk haar (groot)moeder of kindermeisje en jongere zusje nog eens over het pad. Het zusje krijgt een kus op de wang van de vrouw. 

Still uit film D0094, vrouw met meisje.Vervolgens zien we een baby die vanuit een kinderwagen in de camera kijkt. Dit is de jongste telg van het gezin. Een later shot toont de vier kinderen samen in het gras. Waarbij een van de kleine meisjes de baby trots in haar handen houdt. Later rennen de drie zusjes naar de kinderwagen om de jongste te bewonderen. 

Ondanks de keurige witte jurkjes mag er ook gespeeld worden in de tuin. De meisjes vermaken zich met de schommel, waarbij een van de zusjes onbevreesd staand op een neer slingert. Een jonger meisjes houdt het wijselijk bij koppeltjeduikelen in het gras.

Wie weet meer?

De amateurfilm laat waarschijnlijk een rijker gezin zien uit de omgeving van Tilburg. Het zijn hartverwarmende beelden van kindergeluk in een zonnige tuin. Hoewel we de lachende gezichten van de meisje nog kunnen zien, zijn hun namen vergeten. Aan de hand van informatie van kijkers hoopt Regionaal Archief Tilburg meer over deze film te leren. Herken je de mensen, de locatie, de kleding of andere details? We horen graag van je! Ieder klein brokje kennis kan leiden tot nieuwe inzichten.

Reageren kan onder deze blog of stuur een e-mail naar beeldbank@regionaalarchieftilburg.nl.

Still uit film D0094, man en meisjes in een tuin. Still uit film D0094, twee meisjes met baby in de tuin.
Still uit film D0094, op de schommel. Still uit film D0094, twee meisjes.

2 reacties

Reageren
 1. teuntje | Mar 03, 2021
  Beste Anja, bedankt voor je reactie! Helaas weten we zelfs niet uit welk jaar de film komt. We vermoeden jaren 30-40, maar dit is niet zeker. We vinden het fijn als je de film zou willen delen, maar begrijpen ook dat het misschien niet past vanwege de vele onduidelijkheden. Groet, Teuntje (Regionaal Archief Tilburg).
 2. Anja Spaninks | Mar 02, 2021
  hallo, weten jullie of deze beelden uit de jaren 40 afkomstig zijn? dan zouden we ze delen op onze social media, (maar/want) we delen niet alles. Mvg Anja Spaninks, Nationaal Monument Kamp Vught

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag