Archieven Haaren opgenomen in onze collectie

9
11-02-2021
 • transport
 • archieven
 • Oisterwijk
 • Haaren

Verhuizing archieven Haaren 11 feb 2021 Donderdag 11 februari was het zover: bijna 100 meter archiefmateriaal over de jaren 1996-2015 werd vanuit de voormalige gemeente Haaren getransporteerd naar Regionaal Archief Tilburg. Dit was een gevolg van de   herindeling van Haaren  op  1 januari 2021. 

Het dorp Biezenmortel is binnen de gemeentegrenzen van Tilburg opgenomen, het dorp Haaren valt nu onder Oisterwijk. Aangezien wij de archieven van Oisterwijk beheren, komen de tientallen meters van Haaren nu bij ons in het depot te staan. Vanaf nu voeren wij dienstverlening over deze archieven. Tevens voeren we het beheer en behoud en eventuele digitalisering uit. 

Verhuizing archieven Haaren 11 feb 2021 Het is een hele operatie. Niet alleen vanwege de hoeveelheid (om precies te zijn 99 meter) die verplaatst moet worden, maar ook vanwege de  materiële en digitale verwerking.  
In de zomer van 2020  zijn  medewerkers  van het archief al in Haaren geweest  om de overdracht te bespreken. Er zijn  tests gedaan om  eventuele schimmels  op te sporen (niet gevonden)  en  er  zijn  afspraken  gemaakt  voor  verpakking  in zuurvrije dozen. Medewerkers van de gemeente Haaren,  met name  Joke  Dragtsma  en Gerry de Vaan, zijn daarna voortvarend aan de slag gegaan en hebben het gehele archief beschreven en verpakt.  Ook maakten zij inventarissen  en  stickerden  ze de dozen op onze aanwijzingen. Handig, want dan kunnen ze snel in de juiste volgorde bij ons in het depot! Dank aan de medewerkers van Haaren! 

De inventarissen zijn  door ons  omgezet in bestanden die te lezen zijn  in  onze database (Memorix  Archieven). Veel van dit werk is handmatig gedaan en vergroot de leesbaarheid en terugvindbaarheid (zowel op de website als in het depot).  De gemeentearchivaris beslist per stuk op basis van AVG en veiligheid of een stuk wel of niet openbaar mag worden.   In onze database worden niet openbare stukken een voor een verwerkt. Op 11 februari, de dag dat de archieven binnenkwamen, waren deze inventarissen geüpload op de website. 

Om een idee te geven waar we het over hebben: de 99 meter van gemeentebestuur Haaren beslaat een periode van 1996 tot en met 2015. Er zitten stukken in over de nieuwbouw van het gemeentehuis, monumenten, kermis, feesten en plechtigheden, bouwvergunningen en bestemmingsplannen, onderscheidingen, bodemonderzoek,  het gemeentelijk rampenplan en een nieuwe ambtsketen voor Haaren. 

Verhuizing archieven Haaren 11 feb 2021Wat dan nog rest zijn spierkracht en logistiek om de dozen in de juiste volgorde op de juiste planken te krijgen. 

Maikel van de firma Nouwens zet de dozen in ons depot.

Bekijk de inventaris van het gemeentebestuur Haaren 1996-2005

En bekijk de inventaris van 2006-2015

Eerder in december 2020 was er grote verhuisoperatie vanuit het Brabants Historisch Informatiecentrum (BHIC) naar het Regionaal Archief Tilburg. Dat betrof vooral de nog oudere archieven van het dorp Haaren. Deze blog vertelt er meer over. 

2 reacties

Reageren
 1. Ans | Jun 30, 2022
  Hallo Ad, Tussen 1839 tot 1967 was in Haarendael het Groot-Seminarie van het bisdom Den Bosch gevestigd. De archieven worden bewaard bij het Bisschoppelijk Archief in Den Bosch.
 2. Ad | Jun 27, 2022
  Beste ,Waar vind ik het archief van Haarendael  de Priester studenten. Mvg . Ad Hultermans

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag