Nieuwe foto's Tilburgse operette

10
02-12-2020
 • foto's
 • foto
 • Tilburg
 • operette
 • muziek
 • aanwinst
De Brabantse Operette Spelers. Waarschijnlijk bij een uitvoering van Schön ist die Welt een operette van Franz Léhar 1960

Operette was zeer populair in Tilburg
Operette was zeker tot in de jaren zeventig van de vorige eeuw een zeer populair muziekgenre. Het is moeilijk een verschil te zien tussen operette, opera en musicals. De overeenkomst is dat het toneelstuk wordt gezongen. Lang voordat de nieuwe schouwburg in 1961 werd geopend  en de Zomerstraat voor een deel verdween, traden de Tilburgse operette spelers op in    Métropole.  Ook buiten de eigen stadsgrenzen klonken de klanken van de Tilburgse operette zoals in het   Natuurtheater in Best. 

We kunnen het ons dat nu bijna niet meer voorstellen, maar de operettes trokken veel publiek gelijk de musicals nu. De volle zalen getuigden van de populariteit.    Alleen televisiezender MAX besteedt nu af en toe nog aandacht aan dit ooit zo populaire muziekgenre. Dat moet in 1982 nog anders zijn geweest toen ons Hennie van Doe Maar zong:

En wat dacht je van net twee
eine wiener operette nee
 

Nieuw fotoalbum  Brabantse Operette Spelers
Van Bernard Ansems hebben we een fotoalbum met zwart-wit foto's ontvangen van de Tilburgse Brabantse Operette Spelers vanaf ongeveer 1958 tot 1962. Deze vereniging werd al in januari 1928 opgericht. In 1973 werd het onderdeel operette uitgebreid met musicals en wijzigde de naam

De Brabantse Operette Spelers. Ben Ansems en Wilma Goosens bij een uitvoering van Schön ist die Welt een operette van Franz Léhar. De foto is kort voor hun huwelijk in 1961 gemaakt.Bernard Ansems, die geboren is in 1938, heeft voor zijn huwelijk met Wilma Goossens in 1961 deelgenomen aan de uitvoering van de Tilburgse operettes. In de operette Boccacio, een komische operette van Franz van Suppe, speelde Ben Ansems de kruidenier Lambertuccio. Het orkest bestond uit leden van het Promenade orkest, In 'Schön ist die Welt' speelde Ben de directeur van het hotel Des Alpes.


Alle 30 foto's uit dit album zijn gescand en zichtbaar onder de nummers 658592 t/m  658621. 

2 reacties

Reageren
 1. Yvonne | Dec 07, 2020
  Dank voor het bericht, voor zover mogelijk hersteld. Inderdaad geeft de opmaak binnen sitefinity problemen. Dan staat het aan de ‘achterkant’ juist, maar krijg je een foute  weergave. De gebruikersvriendelijkheid van het vroegere blogger.com was een stuk groter. 
 2. Adriaan | Dec 07, 2020
  Zou de auteur van dit artikel een controle op opmaak kunnen toepassen op dit stuk? "ninieuwe schouwburg" "populariteit.Alleen" Bij elementcontrole (rechtermuisknop, element inspecteren) blijkt dit wel goed te staan maar ergens is er iets fout gegaan, blijkbaar.

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag