De coronacrisis in beeld: de tweede golf

5
27-11-2020
  • corona
  • Tilburg
  • Maria van der Heyden
  • fotografie
  • uit de beeldcollectie
  • coronacollectie
  • Covid-19

Bibliotheek Lochal. Fotonummer: 17280690.In opdracht van Regionaal Archief Tilburg brengt fotograaf Maria van der Heyden de coronacrisis in beeld. Na een zomer van versoepelingen, volgt een najaar vol nieuwe maatregelen. Corona is in de herfstmaanden weer duidelijk zichtbaar in het dagelijks leven.

Mondkapjes in openbare binnenruimtes en op straat

Mondkapje bij de kapper. Fotonummer: 17280693.In het voorjaar zagen we dat mensen de krachten bundelden. We klapten samen voor de zorg en plaatsen massaal teddyberen op de vensterbanken. Na de zomer is deze optimistische stemming verandert. De gevolgen van Covid-19 worden steeds meer zichtbaar in het straatbeeld. Het meest direct zijn natuurlijk de mondkapjes. Na het openbaar vervoer, dragen we ze nu ook in de supermarkt, bij de kapper en in de bibliotheek.

Op 3 november werd tijdens de persconferentie aangekondigd dat onder andere bibliotheken minimaal twee weken de deuren moeten sluiten. Maria fotografeerde bezoekers op de dag voor de sluiting. Bezoekers met mondkapje ‘hamsteren’ nog snel een stapeltje leesvoer om de tijd thuis te kunnen doden.

Zwerfkapje. Fotonummer: 17280648.Tot opluchting van velen, mogen kappers tijdens de tweede golf openblijven. Mits ze aan strenge voorwaarden voldoen. Zoals het dragen van mondkapjes. De kapper bij Ego’s draagt een speciaal kapje dat steunt op haar kin. Dit draagt comfortabeler en zorgt ervoor dat haar bril niet aanslaat.

Toch zijn de kapjes niet alleen binnen zichtbaar. Op de straten duikt steeds vaker het zogenaamde ‘zwerfkapje’ op. Een volledig nieuwe tak van zwerfafval.

We zijn klaar met corona, maar...

The Wall of Never Happened. Fotonummer: 17280629.De corona moeheid inspireerde ook tot nieuwe initiatieven. Zoals The Wall of Never Happened bij de Koepelhal. Een reeks affiches toont Tilburgse evenementen die door corona nooit hebben plaats gevonden. Initiatiefnemer Tim Frenken onderstreept met dit project vooral het positieve aspect. De muur laat niet alleen zien wat verloren is, maar vooral wat ooit weer zal komen.

'Fuck Corona' tompouces. Fotonummer: 17280633.Op 14 oktober moest ook de horeca weer de deuren sluiten. De meest smakelijke reactie hierop komt zonder twijfel van Luc Martin, eigenaar van lunchzaak en bakkerij Pig and Rye. Zijn “Fuck Corona” tompouces hebben geen verdere uitleg nodig.

Steuntje in de rug

Veilig Halloween vieren. Fotonummer: 17280665.Maria fotografeerde ook de dingen die nog wel kunnen. Zoals de alternatieve berenjacht tijdens Halloween. In plaats van de locaties van schattige teddyberen, was er een kaart van Tilburg met daarop griezelige ramen en voortuinen. Kinderen (en volwassenen) konden zo toch op een veilige manier griezelen.

Livestream regiobijeenkomst. Fotonummer: 17280694.Daarnaast biedt de moderne techniek vele mogelijkheden. Dit geldt ook voor Regionaal Archief Tilburg. Vanwege de beperkingen kon de jaarlijkse regiobijeenkomst voor alle aangesloten gemeenten niet doorgaan in de studiezaal. Via een livestream konden alle gemeenten de presentaties vanuit huis toch volgen. Hopelijk worden dankzij deze techniek weer meer evenementen mogelijk in de nabije toekomst.

Paleis-Raadhuis kleurt rood. Fotonummer: 17280699.Afsluitend een symbool van steun. Het Paleis-Raadhuis kleurde tot en met 24 november iedere avond robijnrood. Dit was een symbolisch initiatief om alle Tilburgers een hart onder de riem te steken in deze moeilijke periode. Een symbool, maar wel een boodschap die hard nodig is.

Gebruik van het beeldmateriaal

Het fotomateriaal is voor iedereen   hier    beschikbaar. Als je een trefwoord combineert met Covid-19 kun je gerichter zoeken of gebruik de filters. De foto’s zijn op hoge resolutie te downloaden en rechtenvrij te gebruiken onder vermelding van de naam van de fotograaf en 'collectie Regionaal Archief Tilburg'. De komende tijd springen we waar nodig in op de actualiteit en wordt de collectie aangevuld. Ken je een interessant initiatief tip onze fotograaf via   coronacollectie@regionaalarchieftilburg.nl.

Alle foto’s in dit artikel zijn gemaakt door   Maria van der Heyden.

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag