#8 Restauratie- en digitaliseringsproject Schepenbank Tilburg en Goirle

4
19-11-2020
 • Metamorfoze
 • Goirle
 • Tilburg
 • schepenbank
 • digitalisering
 • restauratie

Schimmelschade (verkleuringen en papierverzwakking)In juli van dit jaar zijn we gestart met de voorbereiding van de restauratie en digitalisering van het tweede gedeelte van archief 14 Schepenbank Tilburg en Goirle 1408-1811. Toen werd het archief namelijk getransporteerd naar Middelburg waar beide activiteiten zullen worden uitgevoerd. Hiervoor hebben we subsidie ontvangen van het Nationaal Programma voor het Behoud van het Papieren Erfgoed Metamorfoze uit Den Haag. Op 9 september jl. heeft onder leiding van de projectleider bij het Zeeuws Archief het zogenaamde startgesprek plaatsgevonden. Het doel van het startgesprek is het maken van afspraken over de uitvoering van het Metamorfoze-project ten behoeve van een voorspoedig verloop. Het startgesprek concentreert zich op de tijdsplanning en de bijzonderheden van het materiaal en de werkzaamheden. Hierbij waren aanwezig: Bureau Metamorfoze, de Koninklijke Bibliotheek, het Zeeuws Archief (restauratie, conservering en projectorganisatie), Art in Print (digitalisering) en Regionaal Archief Tilburg. 

Nadat alle afspraken waren vastgelegd kon men met de uitvoering beginnen. Deze is gestart met het laten doorlopen van een zogeheten proefbatch van het gehele conserverings- en digitaliseringsproces. Dat betekent dat een gedeelte van het archief als voorbeeld gaat dienen voor het gehele project. Alle bijzonderheden worden daarin meegenomen voor wat betreft conservering en digitalisering. Deze proefbatch omhelst circa een meter met in totaal 96 inventarisnummers. De omvang van dit project bedraagt overigens 51 meter waarin 2.253 inventarisnummers zijn opgeborgen en in totaal 420.000 pagina’s betreft. In de maand oktober is door het Zeeuws Archief de proefbatch voorbereid en geconserveerd. Vervolgens heeft Elly Pouwels, adviseur conservering van Bureau Metamorfoze, op 9 november jl. de conservering van de proefbatch gecontroleerd en goedgekeurd. Dat betekent dat er nu verder gegaan wordt met de verdere restauratie en conservering van dit archief. Maar de proefbatch in zijn geheel is nog niet afgerond. Want daar hoort ook de digitalisering bij en dat zal in januari plaatsvinden. Pas als dat akkoord is bevonden door Bureau Metamorfoze kan ook de rest van het archief gedigitaliseerd worden. We zijn onderweg.

1 comment

Reageren
 1. Eric | Dec 07, 2020
  Geweldig dat ook deze kluit papier over niet al te lange tijd internationaal ontsloten (lees: te raadplegen) is! Nu nog een legertje vrijwilligers vinden die de transcriptie voor hun rekening wil nemen! :-)

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag