Vele nieuwe overheidsarchieven van Gilze en Rijen openbaar beschikbaar

8
28-10-2020
  • Archiefwet
  • gemeenteraad
  • gemeente
  • muziek
  • sport
  • Gilze en Rijen
Poster Wielercriterium Nerhoven Opname archiefbewaarplaats
De Archiefwet 1995 bepaalt dat gemeenten na twintig jaar hun archieven in beheer overdragen aan de gemeentearchivaris en onderbrengen in de archiefbewaarplaats.  Dat is eenvoudiger gezegd dan gedaan. De gemeente Gilze en Rijen heeft het bedrijf AOB de opdracht gegeven de overheidsarchieven over de periode 1991-2000 zodanig te beschrijven en te ordenen dat je als burger weet wat erin zit. Dat was een behoorlijk grote klus, bijna 37 meter is verhuisd. De vorige verhuizing was   in het jaar 2010, precies tien jaar geleden. Aanvankelijk zouden de archieven in het voorjaar vanuit het gemeentehuis al worden getransporteerd, maar de coronacrisis gooide roet in het eten. Veel werkzaamheden werden toen uitgesteld. 

Op enkele nummers na, zoals de personeelsdossiers, zijn de documenten openbaar, dat wil zeggen dat het archief kan worden geraadpleegd. De Archiefwet kent een zogenaamd passief openbaarheidsregime, de meeste jongere documenten mogen niet actief op de website van het archief worden gepubliceerd. 

Recreatie op de Put van Reef bij Hulten. Foto: Stadsarchief Breda, Collectie BN De Stem / Johan van Gurp, JVG19800717015Inhoud van het archief
Het is ongelooflijk wat voor informatie je in een dergelijk archief kunt vinden en over zo veel verschillende onderwerpen. Een gemeente is niet voor niets het eerste aanspreekpunt van de overheid voor burger en ondernemers. De Sint Annakapel in Molenschot werd in die jaren gerestaureerd en een Indië Monument werd opgericht. Alle openbare basisscholen en verenigingen uit die tijd zie je de revue passeren zoals het muziekinstituut,  tennisvereniging en de heemkundekring. 
Wie koestert geen dierbare herinneringen over het zwemmen in de Put van Reef? Judoka Moniqe van der Lee nam deel aan de Olympische Spelen in Barcelona  in 1992.
Maar de kern van het archief vormen natuurlijk de notulen van de gemeenteraad en het college van Burgemeester en Wethouders. 

Maar er is meer
Wanneer je zelf de schuur opruimt, komt er van alles te voorschijn en soms is dat in een archiefruimte niet anders. Zo is het prachtige affiche van het wielrennen ontdekt en zijn wat kleinere aanvullingen opgenomen.  Met deze actie kunnen we er weer tien jaar tegen voor de volgende overbrenging op het program staat. 

De inventaris is te vinden via onder archiefnummer 2830. 

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag