In beeld: Kermis in coronatijd

5
25-09-2020
  • Maria van der Heyden
  • kermis
  • Moergestel
  • Tilburg
  • coronacollectie
  • Covid-19
  • collectie in beeld
Maria van der Heyden. Fotonummer 17280627In de zomer van 2020 konden we niet onbezorgd zwieren en zwaaien. Lange tijd zag het ernaar uit dat het een jaar zonder kermissen zou worden. Een veilige kermis organiseren binnen de strenge coronamaatregelen was niet mogelijk. In juni kwamen echter de versoepelingen en het kermisseizoen kon verlaat worden afgetrapt.

De eerste kermis in Moergestel

17280610De primeur was voor Moergestel. Begin juli werd hier de eerste kermis van het jaar gehouden. Onder strenge voorwaarden en met de nodige kritiek. In opdracht van Regionaal Archief Tilburg fotografeerde Maria van der Heyden de aftrap van het Gèsselse evenement. Door haar lens zien we de hekken rondom het kermisterrein, de vele borden en extra beveiliging. Hier en daar zien we echter ook dat bezoekers zich verliezen in het vermaak en de regels even vergeten. 

Vakantiekermis zonder roze maandag

17280626De grootste kermis van de Benelux was dit jaar een stuk kleiner. Onder de titel Tilburg Vakantiestad werd de Vakantiekermis geïntroduceerd. Het kermisterrein bestond niet uit een kilometers lang lint van knipperende lichtjes, maar uit verschillende terreinen rondom het Koningsplein, de Paleisring (Stadhuisplein) en de Besterd. Daarnaast mocht slechts een beperkt aantal bezoekers tegelijkertijd zwieren en zwaaien. Om dit te waarborgen gingen grote evenementen zoals Roze Maandag niet door. De foto's van Maria tonen maandag 19 juli zoals iedere andere dag van de vakantiekermis. Een eenzame tros roze ballonen verraadt welke dag het is. 

De Covid-19 fotocollectie in Regionaal Archief Tilburg

17280615De foto's van kermissen in coronatijd zijn onderdeel van een groter project. Regionaal Archief Tilburg werkt actief aan het documenteren van de coronacrisis. Een belangrijk onderdeel hiervan zijn professionele foto’s.

Het volledige Covid-19 fotoarchief bekijk je hier. De foto’s zijn op hoge resolutie de downloaden en vrij te gebruiken onder vermelding van de fotograaf en collectie Regionaal Archief Tilburg.

De komende tijd springen we waar nodig in op de actualiteit en wordt de collectie aangevuld.

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag