Film van de maand #8 Waterpret in het Baksche Ven

7
27-08-2020
 • Heukelom
 • Berkel-Enschot
 • Tilburg
 • baksche ven
 • zwemmen
 • zwembad
 • beeldcollectie
 • film
 • film van de maand

Het Baksche Ven omstreek 1910. Foto 061608.Het was warm in augustus. Heel warm. Gelukkig zijn er in de gemeente Tilburg voldoende zwemgelegenheden voor een verkoelende duik.

Met de film van de maand augustus zetten we het oudste zwembad van Tilburg in het zonnetje. Voor een beetje historische verkoeling.

 Het oudste zwembad van Tilburg (nou ja...)

Al sinds 1909 kunnen enthousiaste zwemmers baantjes trekken in het Baksche Ven. De benaming "oudste zwembad van Tilburg" verdient echter een nuance. Ten tijde van de oprichting lag het water namelijk op het grondgebied van Berkel-Enschot. Tegenwoordig is het ven zelfs onderdeel van Heukelom, maar dat mag de zwempret niet drukken. Het bad was, en is, een belangrijke zwemplek voor onder andere de inwoners van Tilburg.

Een zeilboot op het Baksch ven in 1927. Fotonummer: 061609.Voor 1909 werd tijdens de zomermaanden gezwommen in natuurwater. Dit was echter niet zonder gevaar. Het Baksche ven was vervuild, in het Wilhelminakanaal was de scheepvaart en in het Galgeven zijn vele zwemmers verdronken door de onregelmatige bodem. De vraag naar een veilige zwemplek groeide en na vele onderhandelingen werd het Baksche Ven opengesteld. De Tilburgse zwemvereniging Het Baksche Ven was geboren. Hier konden de inwoners van Tilburg (en de omliggende dorpen) veilig zwemmen.

Het natuurbad was lange tijd de enige officieel erkende zwemplek van Tilburg. Uiteindelijk opende in 1930 het zwembad aan de Ringbaan Oost. Dit was een particulier initiatief. Het eerste gemeentelijke zwembad opende pas in 1962 met het openluchtbad aan de Friezenlaan.

Historische filmbeelden van het Baksche venIn het archief bevindt zich een korte film met beelden van het Baksche Ven. Na een openingshot  van weilanden rondom trappistenabdij Koningshoeve, zien we badgasten op de steigers, in het water en aan de rand van het bad. De natuur is echter nooit ver weg. De beelden van vissen in het bad herinneren eraan dat het bad in de basis een ven is. 

Zin gekregen in een duik? Het Baksche Ven is alleen toegankelijk voor leden (en er is een behoorlijke wachtlijst). Gelukkig hebben sinds 1909 meerdere zwembaden de deuren geopend in gemeente Tilburg. Anno 2020 is er dus voldoende gelegenheid om een veilige duik te nemen.

Of duik in de beeldbank voor meer beeldmateriaal van het Baksche Ven.


Groep zwemmers bij het Baksche Ven. Foto Schmidlin (fotonummer 061593)

2 reacties

Reageren
 1. jojanneke | Sep 11, 2020
  Dank je Rob, voor de toevoeging!
 2. Rob | Sep 01, 2020
  In 1950 werd het particuliere zwembad aan de Ringbaan-Oost overgenomen door de gemeente (Raadsbesluit 25-4-1949). In 1954 kwam er ook een overdekt bad, dat in 1995 gesloten werd. Het open bad was al in 1979 gesloten.

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag