Onze collectie op jouw mondkapje

10
07-08-2020
 • foto’s
 • corona

Vroeg of laat zal vrijwel iedereen er een keer aan moeten: het dragen van een mondkapje. Reis je al geregeld met het openbaar vervoer? Dan heb je er waarschijnlijk al wat versleten en/of uitgewassen. Echt mooi zijn ze meestal niet en je draagt ze ook niet voor de lol. Maar je kunt wel een poging wagen om het kapje toch een beetje lollig te maken. Hoe? Door je kapje zelf vorm te geven met een mooie, grappige of bijzondere print. We doken in onze beeldcollectie om naar passende afbeeldingen te zoeken. Die bleken er in overvloed te zijn! 

Tilburg kaart mondkapje

We delen graag een paar voorbeelden, maar nodigen je vooral uit om zelf óók flink te speuren in onze fotodatabank. Maak jouw eigen bedrukte mondkap, deel die met ons door ons te taggen op Facebook, Instagram of Twitter en wie weet win je een van onze limited edition Tilburg-kaart-mondkap! 

Het bleek dat de collectie muurkranten een rijke bron van mondkapjesvermaak in zich heeft. Wat denk je van een mondkapje met deze tekst:  


 uit muurkrant 149 (1984)
 uit muurkrant 106 (1983)
 uit muurkrant 237 (1989)
uit muurkrant 128 (1983)
uit muurkrant 28 (1979)

066157 fotograaf Van BeurdenOok foto’s lenen zich voor een afbeelding op een kapje.  Je baart zeker opzien met de snor van Henricus van Roessel, in 1890 op de foto gezet door Adriaan van Beurden. Het is waarschijnlijk de meest imposante snor uit onze collectie. Als je een uitsnede uit de foto haalt, krijg je de snor mooier  passend. 

 066157


1709084 H. van der SchootOf maak een lange neus met deze speelse foto, gemaakt door H. van der Schoot.

Het kan een visueel interessant beeld geven om iets met een sterke dieptewerking te kiezen zoals deze van de Sacramentskerk of deze splitsing van de Koestraat en de Enschotsestraat. Maar ook een bepaald beeldpatroon kan mooi passen, zoals deze van de zusters Karmelitessen 

Of hang de lolbroek uit met bijvoorbeeld deze foto van Van Dusseldorp. 


Er zijn een aantal dingen waar je bij de keuze van de afbeelding rekening mee moet houden. Een mondkapje heeft namelijk vouwen of naden om de ronding van je neus, mond en kin te vormen. De twee meest voorkomende vormen zijn die met vouwen aan de zijkanten en die met een naad midden over de neus en de kin.  

Kies je de  Heuvelse kerk op je kap, en maak je die met een naad op je neus, dan lopen de twee torenspitsen naar elkaar toe (wat best interessant kan zijn). Kies je voor de variant met vouwen (plooien) aan de zijkant, dan kan een deel van de afbeelding onder de vouw terecht komen.

Wij kunnen als archief niet een hele serie verschillende kant en klare mondkapjes met opdruk leveren, maar we kunnen wel voor inspiratie zorgen. Er zijn verschillende bedrijven waar je online je eigen ontwerp kunt indienen, waarna het wordt opgestuurd  (via Google zijn deze bedrijven   eenvoudig te vinden). Succes!

1 comment

Reageren
 1. Peter Reijnen | Aug 18, 2020
  wat een leuk idee!!!

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag