Nieuw: Sportvereniging Taxandria

9
10-06-2020
 • muziek
 • voetbal
 • sport
 • Oisterwijk
 • atletiek
 • aanwinst
800114 TaxandriaHet is het oorlogsjaar wanneer op 15 juni 1944 de Rooms Katholieke Sportvereniging Taxandria wordt opgericht. Taxandria komt voort uit een fusie tussen W.I.K. (afkorting van Willen is Kunnen) en G.O.L.V.A. (= Gymnastiek, Ontspanning, Lopen, Voetbal en Atletiek). Taxandria was een zgn. omni-vereniging, dat wil zeggen dat er verschillende takken van sport konden worden beoefend. Denk hierbij aan voetbal, handbal, volleybal, basketbal, gymnastiek, atletiek en een showfanfare.

Een jaar geleden op 1 juli 2019 fuseerde  Taxandria met   SV Nevelo  en  RKSV  Oisterwijk  tot  Trinitas Oisterwijk. Thuisbasis was het “Sportpark De Gemullehoeken”. De accommodatie van de club ligt aan de Vennenlaan, aan de rand van de  bossen en vennen  in het zuidoostelijk deel van het dorp. Deze fusie was de directe reden dat het analoge archief en foto's van Taxandria bij het Regionaal Archief Tilburg  zijn ondergebracht. Niet alle foto's hebben we online kunnen plaatsen omdat de auteursrechthebbenden niet altijd bekend zijn. Al eerder begin 2017  werd de omni-vereniging opgeheven en alle verenigingen werden toen formeel eigen rechtspersonen.  

Taxandria was geworteld in de Oisterwijkse gemeenschap. In het beginjaren was er slechts een gymzaal en het aantal leden nam toe. De drumband had uniformen  nodig. In 1960 werd het gemeentelijk sportpark Gemullenhoeken in gebruik genomen, daarna volgden de bouw van sportzalen de Wouwers, Sporthal De Leye, Den Boogaard en 't Seuverick.

Dat alles werd na de oorlogsjaren opgebouwd. Jaren waar de invloed van de geestelijke adviseurs nog een belangrijke rol speelden. In 1946 schrijft de geestelijk adviseur dat hij moeite heeft met het gemengd korfbal en dansavonden. Tot 1969 was er geestelijk adviseur verbonden aan Taxandria.

In datzelfde jaar vierde Taxandria het 25-jarig jubileum. De eerste zwart-wit foto dateert uit die tijd. Het moment is vastgelegd wanneer de voorzitter August Hueber een werk in ontvangst neemt van de Oisterwijkse keramist Henk Potters. Rechts zien we de toenmalige secretaris van de afdeling voetbal Jac de Kort. In 1984 volgde het 40-jarig jubileum.
1724.800058
Enkele sporters mogen we  in deze blog  niet onvermeld laten zoals  Corrie Roovers-van den Bosch en Wiet van der Braak.

Heb je herinneringen aan Taxandria, laat een reactie achter onderaan deze blog.


2 reacties

Reageren
 1. Yvonne | Jun 10, 2020
  Dank je, Karin, voor je leuke reactie, pas het direct aan.
 2. karin | Jun 10, 2020
  Leuk om dit terug te lezen. Het is sportzaal de Wouwers (niet Wouters). Ik ga het blog delen met oud-taxandrianen

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag