De coronacrisis in beeld. Het vervolg.

9
10-06-2020
  • fotoarchief
  • Maria van der Heyden
  • corona
  • Covid-19
  • uit de beeldcollectie

17280487, Maria van der HeydenMensen met mondkapjes, beren voor de ramen en overal herinneringen aan het houden van 1,5 meter afstand. De coronacrisis heeft een duidelijke impact op het dagelijkse leven. Het is een uitzonderlijke tijd. Regionaal Archief Tilburg begon al snel na het uitbreken van het coronavirus met het verzamelen van beelden en documenten om alle veranderingen te documenteren voor toekomstige generaties. Fotografen Maria van der Heyden en William van der Voort maakten in maart en april foto’s van de eerste maatregelen, drukte in de ziekenhuizen en de stille straten.

De coronacrisis in mei

In mei besluit de Rijksoverheid voorzichtig tot de eerste versoepelingen. Scholen heropenen geleidelijk de deuren en het eerste tapbiertje op het terras is weer gedronken. Door de lens van fotograaf Maria van der Heyden zien we hoe het openbare leven wordt opgepakt in aangepaste vorm. Ze fotografeerde in mei de versoepelingen, maar ook de regels die hiermee samengaan en de maatregelen die nog steeds van kracht zijn.

Weer naar school

17280482, Maria van der Heyden17280475, Maria van der HeydenEen belangrijke versoepeling is de heropening van de basisscholen na de meivakantie. Openbare basisschool de Sporckt opent weer haar deuren voor de leerlingen. Het kost weinig moeite om de corona-maatregelen op de foto’s te herkennen. Ouders nemen afscheid buiten de schoolpoorten, waarna de leerlingen worden begroet door leerkrachten in opvallend groene hesjes ter herinnering aan de 1,5 meter afstand. Daarnaast geven de juffen en meesters les vanachter een lijn op de grond. Bij de lagere groepen is zelfs een barricade met bankjes gebouwd om de veilige afstand te waarborgen. Uit alles blijkt de uitzonderlijkheid van de situatie.

17280400, Maria van der Heyden17280423, Maria van der Heyden

Kunst en cultuur

Daarnaast betekenen de versoepelingen ook dat het culturele leven weer wordt opgestart. Museum De Pont en het TextielMuseum bereiden zich voor op de heropening in juni. Plastic schermen moeten medewerkers en bezoekers beschermen. In het TextielLab wordt vanachter diezelfde schermen het werk weer opgepakt. 

Nog steeds veel maatregelen

Toch is het leven nog verre van normaal. Bij Stichting Maatschappelijke Opvang Traverse zijn nog steeds noodzakelijke beperkingen, wordt advies gegeven en werkt men op afstand. Sportscholen blijven gesloten, dus we sporten buiten. Bij de Belgische grens zijn strenge politiecontroles en grootouders worden nog steeds op afstand bezocht.

17280437, Maria van der HeydenDit tweede deel van de Covid-19 documentatie door Regionaal Archief Tilburg laat zien dat de samenleving nog steeds beperkt is en we zijn gebonden aan strenge regels. Nog veel meer laten de foto’s echter de Brabantse vindingrijkheid in tijden van crisis zien. Het TextielMuseum maakt kunstzinnige mondkapjes, scholen leren kinderen op een speelse manier de nieuwe regels en creatieve bewegwijzering zorgt ervoor dat iedereen voldoende afstand houdt.

De foto’s bekijken en gebruiken?

17280460, Maria van der Heyden17280404, Maria van der HeydenAlle foto’s in dit blog zijn gemaakt door Maria van der Heyden.

Het volledige Covid-19 fotoarchief bekijk je hier.  De foto’s zijn op hoge resolutie de downloaden en rechtenvrij te gebruiken onder vermelding van de fotograaf en collectie Regionaal Archief Tilburg.

In de komende periode wordt de collectie aangevuld met actueel beeldmateriaal met betrekking tot de coronacrisis.

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag