Film van de maand #5 Wielrenner Jan Pijnenburg

2
20-05-2020
 • Tilburg
 • bruiloft
 • wielrennen
 • sport
 • film
 • Youtube
 • beeldcollectie
 • film van de maand
Film maand PijnenburgOp 11 mei 1934 verzamelt zich een mensenmassa voor het stadhuis aan de Oude Markt in Tilburg. De (internationale) pers is ondertussen druk in de weer om de camera’s in gereedheid te brengen voor een bijzondere gebeurtenis. Het is de trouwdag van de Tilburgse wielrenner Jan Pijnenburg (1906-1979) en Mimi Bierens (1911-1990). De aandacht voor het huwelijk geeft een goed beeld van de populariteit van deze Tilburgse topsporter.

Film van de trouwdag van Jan Pijnenburg en Mimi Bierens.

Als een kanonbal

De liefde voor de wielersport begon voor Pijnenburg op de Tilburgsche Wieler- en Motorbaan (TWEM). In 1921 werd deze betonnen baan achter de Tilburgseweg in Goirle geopend. Het jonge talent in spe verkocht hier chocoladerepen op de tribune. Naar verluidt enkel tijdens de pauzes, want gedurende de wedstrijden had hij enkel oog voor de fietsers. Van de opbrengsten (aangevuld met zijn verdiensten bij textielfabriek Blomjous) werd al snel een wielerfiets gekocht. Later in zijn carrière werd Pijnenburg vanwege zijn vroege baantje nog wel eens Kwatta-Jantje genoemd. 


De bovenstaande film toont beelden van de TWEM in 1924.

Het eerste grote internationale succes kwam in 1928. Tijdens de Olympische Spelen in Amsterdam won hij samen met Jan Maas, Janus Braspennincx en Piet van der Horst een zilveren medaille in de ploegenachtervolging. Met de overstap naar het baanwielrennen groeide ook de bekendheid, met name dankzij zijn successen in de zesdaagsen. In het vooroorlogse Europa was dit een populaire sport en met zijn explosieve rijstijl was Pijnenburg geliefd bij het publiek. Van een Franse journalist kreeg hij de bijnaam Boule de Canon, de Kanonbal.

Veel publiek en sportieve getuigen

07686 Mensenmassa voor het huwelijk van Jan Pijnenburg en Mimi Bierens. Fotograaf onbekend.Ten tijde van zijn huwelijk was Pijnenburg wereldwijd een bekende sporter. Dit verklaart de massale toestroom op zijn trouwdag. In de film is te zien hoe de verloofden onder het toeziend oog van duizenden belangstellenden per auto arriveren bij het stadhuis. De echte wielerliefhebber herkent in de getuigen collega-wielrenners Cor Wals en Frans Slaats. Later rijdt het kersverse bruidspaar door naar de Sint Jozefkerk op de Heuvel, waar ze wederom wordt begroet door een mensenmassa.

Het leven na de wielerbaan

650620In 1940 kwam een einde aan de professionele carrière van Pijnenburg. Dit kwam onder andere door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Hij had echter wel succes met zijn café-restaurant Old Dutch aan de Tilburgse Heuvel. Het trok misschien niet de grootse belangstelling van de trouwdag in 1934, maar de horecagelegenheid werd wel een ontmoetingsplek voor wielerfans tot de sluiting in 1975.

Jan van Pijnenburg met zijn zoon bij een fiets. Fotopersbureau Het Zuiden.Pijnenburg overleed op 2 december 1979, maar zijn naam leeft voort. Zoals de kanonskogel in de jaren twintig de magie van de wielersport ontdekte op de TWEM, kan tegenwoordig het talent van de toekomst zichzelf ontplooien op het Jan Pijnenburg Wielerparcours in de Reeshof. Daarnaast draagt Tilburgse Wielerclub Pijnenburg nog steeds trots de naam van deze bekende Tilburger.

Bonusmateriaal

Het huwelijk van collega-wielrenner Cor Wals werd ook onder grote belangstelling vertrokken. De filmbeelden vind je op het YouTube kanaal van Regionaal Archief Tilburg. Of  bekijk de foto's van Jan van Pijnenburg en andere beroemde Tilburgse wielrenners in de beeldbank.

2 reacties

Reageren
 1. Regionaal Archief Tilburg | Jun 05, 2020
  Beste Hans, Bedankt voor je reactie. Ik heb je een persoonlijke e-mail gestuurd naar aanleiding van je aanbod. Groeten, Teuntje (Regionaal Archief Tilburg).
 2. Hans | May 29, 2020
  Ik heb 3 fotokaarten van Jan Pijnenburg die ik bij RAT niet zie in de collectie. Misschien kunnen die ingescand worden.....

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag