Film van de maand #4 Koninklijke bezoeken

6
23-04-2020
  • WOII
  • bevrijding
  • beeldcollectie
  • koninklijk bezoek
  • films
  • Youtube
  • film
  • film van de maand
012228. Onverwacht bracht prins Bernhard op 4 november 1944 een bezoekje aan Tilburg. Foto: Ad van Ameijde/ Schmidlin.Normaal gesproken kleurt Nederland op 27 april oranje. De straten vullen zich met uitgedoste mensen, markten en muziek. Dit jaar is Koningsdag anders, we blijven thuis.

Gelukkig is vanuit huis de prachtige filmcollectie van Regionaal Archief Tilburg gewoon te ontdekken via YouTube. Iedere maand wordt een film uitgelicht. Ditmaal de koninklijke bezoeken aan Tilburg met een blik vooruit naar Bevrijdingsdag.

Koninklijke bezoeken aan Tilburg

Op het YouTube kanaal van Regionaal Archief Tilburg staat een serie van drie korte films met koninklijke bezoeken aan Tilburg naar aanleiding van de bevrijding. Officieel vieren we de nationale Bevrijdingsdag op 5 mei, maar Tilburg werd door de Schotse Brigade al in oktober 1944 bevrijd. In het kader van de bevrijding brachten prins Bernhard, koningin Wilhelmina en prinses Juliana los van elkaar alle drie een bezoek aan Tilburg.


Bevrijdingsdefilé met een onverwachte gast

Het eerste deel van de film neemt ons mee terug naar de bevrijdingsfeesten op 4 november 1944. Gedurende drie dagen werd de bevrijding van 27 maart officieel gevierd. Met op 4 november een bevrijdingsdefilé. Een stoet van Britse tanks, legervoertuigen en de afdelingen van de Prinses Irene Brigade trekken door de straten van de stad, terwijl ze worden toegejuicht door een uitzinnige menigte. Geheel onverwacht is Prins Bernhard deze dag aanwezig. Vanaf het balkon van het Paleis-Raadhuis neemt hij samen met burgemeester Jan van de Mortel de het defilé waar (0:20 min).

Koningin Wilhelmina in Tilburg

12747De tweede film toont het bezoek van Koningin Wilhelmina op 18 maart 1945 (vanaf 1:58 min). Tijdens een tiendaagse reis bezocht de koningin de toen al bevrijde provincies Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. Samen met Louis Beel, de minister van Binnenlandse zaken wordt ze op het stadhuis ontvangen door burgemeester Jan van de Mortel. Hier geeft ze vanaf het bordes een toespraak (2:23 min). Voor het stadhuis staan vlaggende mensen en een feestelijke stoet trekt door de Heuvelstraat en langs de Heikese kerk. De opluchting en vreugde over de bevrijding zijn duidelijk zichtbaar.

Zwaaien naar prinses Juliana

42759. H.K.H. prinses Juliana op het balkon van het Paleis-Raadhuis. Foto: A. van Beurden (Leo van Beurden).Op 9 mei 1945 mocht burgemeester Jan van de Mortel wederom een Oranje verwelkomen in zijn stad. Prinses Juliana vierde deze dag de bevrijding in Tilburg. De film laat onder andere zien hoe de Tilburgers hun stad versieren (vanaf 2:44 min) en een kranslegging met het monument van Koning Willem II op de Heuvel. Daarnaast zien we hoe Juliana op het bordes van het stadhuis, evenals haar echtgenoot Bernhard, het feestelijke defilé waarneemt. Ter afscheid zwaait de prinses de Tilburgse bevolking nog enthousiast toe (6:52 min), waarna ze vertrekt per auto.

De serie films toont naast de verschikkingen van de oorlog ook de vreugde van de bevolking tijdens en na de bevrijding. Mensen komen weer buiten, versieren de stad en verzamelen zich op de pleinen voor koninklijk bezoek. De beelden tonen waarom het belangrijk is om ieder jaar te blijven herdenken en te vieren. Samen op de Heuvel of gewoon vanuit je eigen huis. 

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag