Meer lokale kranten digitaal beschikbaar

13
21-04-2020
advertentie van boxtelSinds 20 april 2020 zijn er weer meer kranten digitaal in te zien via de website Delpher, een initiatief  van de Koninklijke Bibliotheek,  Wat het deze keer extra interessant maakt is dat Het Nieuwsblad van het Zuiden en de Nieuwe Tilburgse Courant onderdeel zijn van deze nieuwe aanvulling.

Nieuwe Tilburgsche Courant: dagblad voor centraal Brabant is de aanvulling van 1951-1964. En het Nieuwsblad van het Zuiden is nu ook digitaal in te zien voor de jaren 1947 -1960.advertentie smarius
De gedigitaliseerde kranten zijn op trefwoord te doorzoeken, dus ook op naam. Een mooie aanvulling voor stamboomonderzoekers over een periode waar weinig registers openbaar zijn. Er werd namelijk bijna wekelijks een verkorte versie van de burgerlijke stand in de krant geplaatst. Maar ook vertrekkende en inkomende personen werden vaak in een aparte rubriek vermeld. En natuurlijk zijn er ook familieadvertenties te vinden.
Daarnaast is er allerlei lokaal nieuws te vinden over Tilburg en de omliggende dorpen. En juist de toegevoegde periode is de tijd van wederopbouw na de oorlog en kun je lezen over de voortvarende plannen die gemaakt werden.
 

10 reacties

Reageren
  1. Jack Bax | Jul 13, 2022
    Zou wel eens fijn zijn als de jaren 1960 - 1980 van "Het Nieuwsblad Van Het Zuiden" onderhand óók eens digitaal verschenen! Zoek me suf naar ONLINE in te zien exemplaren... Maar neuh hoor... nix van!
  2. luud | Nov 19, 2021
    @Rex De Tilburgse Koerier is nu gedigitaliseerd en komt hopelijk nog dit jaar maar anders begin volgende jaar online. via deze website. Dus je zult nog even geduld moeten hebben en dan kun je alles van die krant online terugvinden.
  3. luud | Nov 19, 2021
    @Joost Leuk! Mijn broer speelde toen ook bij HSC Tilburg in het eerst volgens mij. Deze foto hebben wij niet maar we zijn wel bezig om de foto's van Persbureau Van Eijndhoven aan onze collectie toe te voegen en het zou kunnen dat die foto daar in zit. Staat er een fotograag/persbureau bij de foto genoemd? 
  4. Rex | Nov 14, 2021
    ik ben opzoek naar publicaties van de Tilburgse top 10 eind jaren 70, begin jaren 80 uit de Tilburge Koerier. Is een hitlijst die iedere week werd samengesteld uit verkoopcijfers van de Tilburgse platenzaken. Weet iemand of dit soort dingen ook in het archief staan?
  5. Joost | Sep 17, 2021
    Ik ben op zoek naar een foto uit een honkbalwedstrijd van HSC Tilburg tegen het Haagse Storks, gespeeld op het Sportpark Moerenburg. Bij een recensie in het Nieuwsblad van het Zuiden werd de betreffende foto geplaatst. Hij toont een Haagse honkloper die door de derde honkman van HSC Tilburg met een snoekduik  "uitgetikt" wordt. Die laatste speler ben ik zelf. De precieze datum weet ik niet. Het betreft een wedstrijd uit de zomercompetitie van het honkbal (mei t/m september), vermoedelijk in 1967 of 1968. Het is natuurlijk moeilijk zoeken als ik u geen precieze datum, zelfs geen jaartal, kan geven. Maar mocht het toch mogelijk blijken, dan zou ik u zeer erkentelijk zijn. Het zou mijn enige aandenken zijn van de sport, die ik met veel plezier van mijn 8e tot mijn 18e jaar heb gespeeld. Bij voorbaat dank voor uw inspanning.   
  6. Stef | Feb 26, 2021
    Beste Nancy,  Als je ons een mailtje stuurt (info@regionaalarchieftilburg) met de naam/data van de artikelen die je zoekt kijken we of we kunnen helpen!  
  7. Nancy | Feb 23, 2021
    Goedenavond, wat is het toch fijn dat zoveel kranten al digitaal te bekijken zijn; dat vergemakkelijkt het doen van onderzoek enorm. Via Delpher heb ik diverse kranten teruggevonden zoals Het Nieuwsblad van het Zuiden en de Nieuwe Tilburgse Courant, maar allemaal uit de vijftiger jaren. Ik zoek bepaalde artikelen (ook uit de Tilburgse Koerier) uit de zestiger, zeventiger en latere jaren maar ben helaas nog niet erg succesvol geweest. Heeft u een suggestie waar ik zou kunnen zoeken? Bij voorbaat dank!
  8. Lieven | Jun 18, 2020
    Beste - Ik zoek een bijdrage in Het weekblad van Tilburg van 7 september 1867 - hoe en waar kan ik dat vinden - liefst digitaal aangezien ik in België woon - dank voor alle hulp - ben te oud om dit soort correspondentie  - Dhr. lieven Gorissen
  9. Jaël | Apr 24, 2020
    Dat is goed om te lezen Berry!
  10. Berry | Apr 21, 2020
    Dat is mooi nieuws! Heb al een snelle zoekactie gedaan. Levert toch weer nieuwe informatie op over onze gemeente die tot heden niet of weinig bekend was.

    Reageren

    Contact en informatie
    sluit Hulp nodig?
    We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
    Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

    sluit Online op dit moment
    chatOnline -
    Stel een vraag