Haagse telegrammen voor Oosterhoutse burgemeester

5
21-04-2020
 • Tweede Wereldoorlog
 • WOII
 • Oosterhout
 • mobilisatie
 • archief
Bordes gemeentehuis Oosterhout met burgemeester (100185)Mede als gevolg van de coronacrisis raakt de digitale overheid steeds meer in stroomversnelling. Als gevolg van de Tijdelijke wet digitale beraadslaging en besluitvorming vergaderen gemeenteraden sinds 9 april 2020 digitaal. Wie had twee maanden geleden kunnen denken dat de ontwikkelingen zo snel zouden gaan?

Gaan we nog verder terug in de tijd naar vlak voor de Tweede Wereldoorlog, dan zien we dat de communicatie nog trager verliep. De regering en provincie communiceerden via telegrammen met de plaatselijke burgemeesters.

Exemplarisch zijn de telegrammen die we aantroffen in het archief van het gemeentebestuur Oosterhout (2091,827) uit die periode. F. de Ridder van der Schueren was toen burgemeester. Op de foto zie je hem op het bordes staan.

Het is 27 september 1938 wanneer de burgemeester het eerste waarschuwingstelegram ontvangt. Het is van de minister van Defensie dr. J.C.C. Van Dijk met de boodschap het personeel te mobiliseren. Een dag later volgt nieuws over de Inkwartieringswet  en de mobilisatie van de dienstplichtigen. Het moet net als nu een onzekere tijd zijn geweest. Vanaf april 1939 moet de burgemeester op zijn post blijven.
1 september zijn alle soldaten in Nederland gemobiliseerd. Motorrijtuigen worden gevorderd. Het einde is voor ons nu bekend, in mei 1940 stopt de berichtgeving vanuit de hogere overheid.

De inhoud van de telegrammen zijn spannend, wat komt er nu weer voor nieuws binnen? Wil je alle telegrammen eens nalezen, dat kan door op de volgende link te klikken:

Telegrammen aan de burgemeester 1938-1940

1 comment

Reageren
 1. Theo | May 07, 2020
  Op 1 sep 1939 zijn Engeland en Frankrijk in oorlog met Duitsland. Nederland bleef strikt neutraal, dus was niet in staat van oorlog. Wel was er algehele mobilisatie.

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag